Зима

Зима
Пролет

22 май 2015 г.

Излишна истерия

Този път можем да отдъхнем. Най-сетне подрастващите научиха кой е Яворов.
 
Или може би бяха чували най-вече за стихотворението „Заточеници”, което дори честичко наричаха „Задоче-ници”. 

Или пък че имал съпруга и любовница и затова умрял млад. Поне това разбираме от бисерите на зрелостниците. 

От два дни обаче едно лице с профил Пейо Яворов стана най-обсъжданият човек в държавата. Темата за изтичането на матурата по български език и литература за пореден път измести вниманието на обществото от съществения акцент на изпита. Сякаш никой не е очаквал, че отново ще има предварителна информация за препитването. В същото време родители се вайкаха, че е недопустимо да се падне точно Яворов, бил висока летва. По-добрият вариант бил Ботев. 

Наскоро пък кандидат-студенти в Софийския университет на предварителния изпит по литература негодуваха от същия този Ботев и заявиха, че темата за свободата не е актуална за XXI век. Май угодия никога няма. Поетите са трудни, класици не вървят във времето на развити технологии. Ами, питам тогава, какво да учат драгите ученици? Може би да вземем и да сложим черта на всичко свято само и само да им е лесно. И да не се напрягат да мислят.


Признавам, че цялата тази истерия покрай изпитите винаги ми идва малко в повече. Ако можеше все темата да е друга, да имаме още един ден да се подготвим. Открай време е така, изпитала съм го на гърба си. Но точно заради такива вайкания, днешните подрастващи пишат Рамбо Силек и бъркат Елин Пелин с Йордан Йовков. В същото време искахме да орежем дузина автори от учебниците, че били прекалено много. Ами и ние навремето сме ги учили, но сме оцелели, както се казва. 

Затова си мисля, че от това трябва да се притесняваме и това е нужно да дискутираме, а не „течът” на матурата. И без това на повечето младежи „Ще бъдеш в бяло” ще им е като тъмна Индия. Да, продаването на матурата е проблем. Но съвсем не непознат за нашите географски ширини. По-добре е обаче сега учители, експерти, та дори и родители да си направят съответните изводи от знанията и подготовката на децата. Защото всички ние като общество носим отговорност за това - като се започне от семейството, през училището и средата навън. 

Сега трябва да потърсим отговор и на въпроса защо учениците масово предпочетоха да пишат есета за любовта, вместо да анализират Яворов. Други пък се успокояват от факта, че могат да изкарат изпита и без да си дават зор да разработват темата. И без това в часовете учениците не пишат много текстове. 

Така че въпроси много. По-добре на тях да търсим отговори. Иначе ще продължаваме да се тюхкаме защо отличници от матурите застават пред вратите на университетите с торба лъжи. Но такива лъжи се хващат бързо. Въпросът е дали ще се поправят. Всичко друго е излишна истерия. 


Яна Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар