Зима

Зима
Пролет

9 май 2015 г.

Владимир Путин: Великата победа винаги ще остане героичен връх в историята на нашата страна (галерия+видео)

Русия демонстрира военна мощ по време на парада в чест на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война.

Демонстрацията на земна и въздушна техника бе на Червения площад в Москва пред погледа на руския президент Владимир Путин и над 30 държавни лидери.

Присъстващите видяха на живо 16 000 войници и 200 военни машини, както и прелитането на 140 самолети и хеликоптери.

"Русия е благодарна на народите от страните от антихитлеристката коалиция и на антифашистите, борили се срещу фашизма в различни страни", подчерта руският президент Владимир Путин днес в реч на парада в Москва за 70-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия, предадоха ТАСС и Франс прес.

"Великата победа винаги ще остане героичен връх в историята на нашата страна", подчерта Путин. "Но ние помним и нашите съюзници от антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и Съединените американски щати за техния принос към Победата", заяви Путин.

Той изрази благодарност и на антифашистките сили от различни страни, борили се в нелегалност и в партизански отряди, "включително в самата Германия".

Путин напомни и за историческата среща на съюзниците на Елба и за доверието и единството, "станали наше общо наследство", както и за примери за обединяване на народите в името на мира и стабилността. Именно тези ценности "залегнаха в основата на следвоенното устройство на света", подчерта той.

Той изрази мнението, че опитите за създаване на еднополюсен свят са опасни.

"Видяхме опити за създаване на еднополюсен свят. Виждаме как набира инерция силовото блоково мислене. Всичко това подкопава устойчивостта на световното развитие", заяви Путин.

Той е уверен, че "наша обща задача трябва да стане изработването на система за равна сигурност за всички държави". "Система, адекватна на съвременните заплахи, построена на глобална и регионална, извънблокова основа. Само тогава ще осигурим мир и спокойствие на планетата", каза още руският президент.

Според него институциите на международното право, създадени след Втората световна война, са доказали своята ефективност.

"Беше създадена Организацията на обединените нации. Беше изградената системата на съвременното международно право. Тези институции доказаха на практика своята ефективност при решаването на спорове и конфликти", заяви Путин.

В речта на парада руският президент подчерта, че именно Червената армия и съветските граждани са внесли решителния принос за победата над Германия.

"Закономерно е, че именно Червената армия със съкрушителния щурм на Берлин постави победната точка във войната с хитлеристка Германия. За свободата на родната земя се бореше целият многонационален народ, всички носеха тежестта на войната и всички заедно осъществиха безсмъртния подвиг на спасяването на родината, определиха изхода от Втората световна война, освободиха народите на Европа от нацистите. И където и да живеят днес ветераните от Втората световна война, те трябва да знаят, че тук в Русия ние високо ценим тяхната издръжливост, мъжество и вярност към фронтовото братство", допълни Владимир Путин.



Няма коментари:

Публикуване на коментар