Зима

Зима
Пролет

11 май 2015 г.

Широко затворени очи

Звучи като виц, но лошото е, че не е – лекарка се появила на работа в Спешното на наш крайдунавски град с 2,89 промила алкохол и самоотверженото намерение да лекува пациенти в това състояние.

И ако звучи достатъчно абсурдно, че е отишла насмукана, за да изпълнява отговорните си задължения, още по-абсурдно е, че никой не обърнал внимание на „дребния” факт, че едвам се държи на краката си, докато един по-разумен пациент отказал да се остави в ръцете на посръбналата лекарка. 

Като нищо отказът на пациента да бъде лекуван именно от нея, е бил изтълкувано като проява на неуважение от медицинското лице, което се е клело не само да уважава, но и да спасява човешкия живот. 

Все още не е ясно каква ще е съдбата на лекарката, но за сметка на това е болезнено ясно, че затварянето на очите пред такива хора и пред подобни случаи, води след себе си трагични последици.
 

Пресният пример е със загиналите при жестоката катастрофа край Яхиново. Причината за трагичния инцидент, който отне пет живота, отново е в употребата на алкохол. Според един от оцелелите в жестокото меле всичко е станало „поради глупост”. 

Това обаче е само част от истината. Защото има и друга причина и тя е в безучастното отношение към безотговорното поведение на хора, сядащи зад волана в нетрезво състояние и онези, които лекомислено ги поощряват и се качват в управлявания от тях автомобил. В това, че сме склонни да подминем опасното поведение с наивната надежда, че може би и този път ще се размине.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар