Зима

Зима
Пролет

7 май 2015 г.

Игра на замъци

Няколко клипове от въздуха показаха нагледно как кметовете се облагодетелстват от безконтролната си власт

Могъща фамилия живее в замък на брега на Лоара, откъдето контролира голяма финансова империя. 

Едно убийство разклаща идилията и журналисти започват да разследват фамилията, като откриват мръсни тайни, скрити зад стените на замъка. 

Това, накратко, е синопсиса на известния френски сериал "Шатовалон", който завладя бг-телевизията в края на 80-те.

Тези дни нов сериал владее ефира. На фона на идиличната музика от "Шатовалон", дронът на Би Ти Ви прелита над именията на български кметове, за да разкрие тайните на хората, които управляват градовете ни. Първо беше впечатляващия двор на пазарджишкия кмет, а сега е замъкът на управника на Хасково. Не може да се отрече явната страст към впечатляващи имения, но далеч не всичко важно е видимо за очите, както би казал Малкия принц. 


Заможността сама по себе не е нещо лошо, проблемът е, когато върви ръка за ръка с обществена длъжност, която подпомага процеса на забогатяване. Да продадеш нива, която си купил за 4500 лв. на строителна фирма за 1,3 млн. лв., явно е по силите на съпругата на един кмет (Хасково). Както е по силите й да накара хора, сдобили се с имоти от общината, да й преотстъпят част от тях срещу символични суми (Ботевград).

Един дрон не може да разкрие сложната система от оплетености и зависимости, които съществуват във всяка община. Всяка една от 265-те общини има обществени поръчки, за които се състезават местни и не само местни фирми; земи, които могат да бъдат преференциално ползвани или продадени; услуги, които могат да бъдат плащани от общинския и държавния бюджет; обществени предприятия които могат да бъдат източени или изкарани на загуба, за сметка на частни такива. Накратко, всяка една община е микро икономически образ на България.

И над всяка една от тези единици властва кметът - избираема длъжност, която не отговаря пред никого освен пред избирателите си и партията, която го е издигнала, както гласи клишето. Истината е, че кметовете често не отговарят нито пред едните, нито пред другите. Както показва случаите с Ботевград или Пазарджик, например, една партия може да е издигнала или подкрепила даден кмет, но по-късно той да се еманципира и да използва за частен интерес политико-икономическите мрежи, които е ръководил и до голяма степен - създал. 


А що се отнася до избирателите, престоят на власт често дава в ръцете на властимащия лостове, с които да направлява гласовете - например договорите с фирми с много работници, строеж на път или водопровод, прокарването на други услуги. Едно изследване на корупцията в общините след наводненията през 2005 г. и 2006 г. например показа, че в общините с повече корупция, кметовете е по-вероятно да бъдат преизбрани.

Това прави хората на този пост силно независими, което би било добре, ако те спазваха правилата. Дори и преди дроновете на Би Ти Ви обаче знаехме, че на много места това не е така, а многото мандати на власт дават на някои кметове възможност да изградят нещо като феодален строй. Одитите на Сметната палата от години констатират нередности в общинските бюджети и обществени поръчки, а одитите на европейските програми в последните 2-3 години разкриха колко голям е всъщност проблемът. Вторите имат повече ефект от първите, защото имат реална икономическа санкция и хората в общината ще плащат години наред за неуредиците на кметовете. Първите потъват в прокуратурата, която очевидно е част от модела на недосегаемост.

Всичко това не е от днес, нито от вчера. Впечатляващите кадри от въздуха добре обобщават модела, но  схемите на общинска корупция са изграждани години наред и са ползвани от всички партии. "Реформаторския блок" например предизвика скандал в редиците си, когато реши да сложи начело на листата си в Хасково синът на кмета - строителен предприемач. Ето защо кметът на Хасково може да извади в ефира на Би Ти Ви списък, за който да твърди, че е на други като него, които трябва да бъдат ударени преди местните избори. Той наистина е трън в очите на ГЕРБ, защото е от малкото водачи в големи градове, които не са част от управляващите. Друг такъв е Тодор Попов в Пазарджик, който постепенно се еманципира от партията на Борисов. Не е изключено папките на ГЕРБ, за които навсякъде се говореше в първия мандат на партията, да са влезли в употреба преди поредното пренареждане на полето. Но ако това е така, то е лошо за всички нас. Защото дроновете си летят, а хората в замъците се сменят, но играта остава същата.

Имотът на хасковския кмет Георги Иванов

Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар