Зима

Зима
Пролет

22 юни 2015 г.

22 юни – Ден на памет и скръб в Русия

На тази дата почитат паметта на милионите жертви на най-кръвопролитната война в човешката история

22 юни се отбелязва в Русия като Ден на памет и скръб. 

На този ден точно преди 74 години фашистка Германия, без да обяви война, нахлува на територията на Съветския съюз и така започва Великата отечествена война, отнела живота на около 27 млн. души.

На тази дата почитат паметта на милионите жертви на най-кръвопролитната война в човешката история. За бившия СССР тя започва в 4 часа сутринта на днешния ден през 1941 година, когато германската артилерия започва да обстрелва територията на страната. Това е началото на настъплението на многомилионната фашистка армия на широк фронт от Финландия до Черно море.

Великата отечествена война продължава 1418 денонощия – точно толкова пъти ще бият днес църковните камбани на много места в Русия, където се организират траурни церемонии и възпоменания.

Днес руският президент Владимир Путин ще поднесе венец пред Вечния огън край Гроба на неизвестния войник в Александровската градина в Москва, съобщиха от пресслужбата в Кремъл.

Освен това руският държавен глава ще връчи на представителите на Старая Руса, Гатчина, Петрозаводск, Грозни и Феодосии грамоти за присвояването на тези градове на почетното звание „Град на воинската слава“.

Званията са били присвоени за храбростта, непоколебимостта и масовия героизъм на защитниците на градовете в борбата за свободата и независимостта на Родината.

Отбелязването на 22 юни като Ден на памет и скръб започва от 1996 г. след указ на първия руски президент Борис Елцин. Както е посочено в указа, „Този ден ни напомня за всички загинали, измъчвани във фашистки плен, намерили смъртта си в тила от глад и лишения. Ние скърбим за всички, които с цената на живота си са изпълнили своя дълг към Родината“.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар