Зима

Зима
Пролет

10 юни 2015 г.

Заявките за инвестиции на фермерите надхвърлиха 7 пъти осигурените средства

Подадени са над 3 300 проекта за над 1.230 млрд. лв. при бюджет от едва 300 млн лв.
 
Земеделски производители са заявили близо 3360 инвестиционни проекта на обща стойност над 2.1 млрд. лв. в рамките на приема по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. 

Размерът на заявената субсидия по тях е за над 1.230 млрд. лв. 

В същото време прогнозната стойност на приема, който бе авансово отворен през април на собствен риск на държавата преди новата програма да бъде окончателно одобрена от Брюксел, е 150 млн. евро или 7 пъти по-малка от общата стойност на проектите. 

Това става ясно от съобщение на фонд "Земеделие", ден след като изтече крайният срок за кандидатстване на 8 юни.
 


Че интересът ще надхвърли многократно ресурса стана ясно още на 18 май, когато приключи приемът на заявления за първата част от мярката - за закупуване на земеделска техника. Бяха подадени близо 2200 проекта за около 1 млрд. лв. 

Сега ставя ясно, че документи за подпомагане на инвестиции извън закупуването на земеделска техника (строително-монтажни работи, трайни насаждения и др.) или комбинация от двете, са подали още 1200 стопани, като търсеният от тях ресурс надхвърля 1,1 млрд.лв.
 

Най-много са желаещите да инвестират в земеделските стопанства в област Пловдив – почти 300 проекта, следвана от Плевен – 240 проекта, и Бургас – 226 проекта. Най-малко кандидати има в област Смолян, където са подадени едва 7 проекта.
 

Огромният интерес обаче ще доведе до отсяване на проектите по точки, като някои сектори ще се ползват с предимство пред други. Това важи и за проекти, които осигуряват повече работни места, които въвеждат иновации, проекти на млади фермери, на биопроизводители и т.н.
 

Мярката "Инвестиции в земеделски стопанства" е най-търсеният инструмент за субсидиране на стопанствата по ПРСР, защото чрез него се финансира купуването на нова техника и се покриват разходите за модернизация на фермите. Въпреки че новата програма имаше значителни недостатъци, заради което и одобрението от Брюксел се забави с почти година и половина, все пак 2015 г. няма да е нулева за фермерите. 

В края на юни ще стартира и първият прием на проекти по една от другите дълго чакани мерки - за млади фермери, с бюджет 35 млн. евро. В началото на ноември се очаква да бъде отворен и втори прием за проекти по "Инвестиции в земеделските стопанства", но бюджетът за момента не е уточнен.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар