Зима

Зима
Пролет

5 юни 2015 г.

Войната в Източна Украйна се превръща в "месомелачка"

Вече няма основания да говорим за какъвто и да било мир...
 
 Мащабното сражение край украинския град Мариинка в сряда "бележи нов обрат в хода на конфликта в Донбас", "надхвърли по брой на хора и техника всички днешни събития в Близкия изток" и "показа в какво ще се превърне твърде скоро тази война - в месомелачка", пише руското издание "Взгляд".

Войските на Киев вече не са същите, а сепаратисткото командване се главозамайва от успехите. И двете страни са готови за мащабни настъпателни операции, гласят изводите на електронния вестник, който прави подробен разбор на сражението. 


"Вече няма основания да говорим за какъвто и да било мир. Оставим ли настрана обстоятелствата, породени от минските преговори, виждаме готова стартова позиция за нова голяма война", заключава "Взгляд".

Настъплението на сепаратистите целеше да защити позициите им от постоянните обстрели, на които ги подлагат киевските войски. А украинската армия даде показателно твърд отпор, демонстрирайки, че е готова да поднови бойните действия, посочват експерти, цитирани в "РБК дейли".

"Това е силов натиск от страна на Русия, който няма да спре. Путин иска настъпление, за да може чрез заплаха със заграбване на нови територии да получи козове и така да настани (президента на Украйна ) Петро Порошенко и западните ни партньори на преговорната маса. Там ще ги накара да приемат условията на Русия", прогнозира Микола Сунгуровски от украинския изследователски център "Разумков".

Кремъл е принуден да балансира между изграждането на отношения със Запада и със сепаратистите, смята обаче руската политоложка Татяна Становая. Според нея, за Москва в общи линии е по-изгодно да остави нещата, както са днес, отколкото да се включва в една война, която само ще удължи антируските санкции на Запада, добавя "РБК дейли".

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) подготвя миротворческа операция в Донбас, заявява "Независимая газета" в заглавие на кореспонденция от среща на министрите на отбраната на страните членки вчера в Душанбе. Киев настоява за изпращане на миротворци в зоната на конфликта, но Русия като член на Съвета за сигурност на ООН ще склони на подобен сценарий, само ако в зоната има и войски на ОДКС, коментира военният експерт Владимир Попов. Руският контингент от миротворци е сред най-големите в света и те ще са гръбнакът на Колективните миротворчески сили на ОДКС, убеден е "Независимая газета".

Върховната рада прие документ, възпрепятстващ евентуално участие на руски войски в миротворческа мисия в Украйна, пише обаче "Комерсант". Става дума за промени в закона, който регламентира пребиваването на въоръжени сили от други държави на украинска територия. Той забранява в миротворчески операции в страната да участват държави, които "започват въоръжена агресия срещу Украйна". В края на януари Върховната рада призна Русия за страна агресор, тъй че въпросният закон не допуска включването на руски въоръжени сили в миротворческа операция в Украйна, обяснява "Новие известия".

При все това Киев разреши чуждестранно военно присъствие в Украйна "с цел предоставяне на помощ по нейна молба чрез международна операция по поддържане на мира и сигурността на територията й въз основа на решение на ООН или ЕС", посочва "Комерсант". Според негови източници от администрацията на украинския президент, киевските дипломати активно лобират за миротворческа мисия не само в ООН, но и в ЕС. Поправката в закона създава правна колизия, смятат експерти на вестника.

"Конституцията на Украйна не предвижда възможност за присъствие на чужди войски на украинска територия", пояснява Олексий Полтораков от Института по украинска политика. "Законът не предвижда също миротворците да строят в Украйна военни бази според своите стандарти. А те не могат да се разположат в украински бази, защото са длъжни да се дистанцират от страните в конфликта", казва експертът. По думите му, в краткосрочна перспектива миротворците биха съдействали за изпълнение на Минските споразумения, но "няма как да станат мост между Западна и Източна Украйна".

Няма коментари:

Публикуване на коментар