Зима

Зима
Пролет

2 юни 2015 г.

Всеки пети дава подкуп!

Нивата на корупция в страната са на изключително високи нива

Почти всеки пети у нас признава, че е давал подкуп, а почти всеки четвърти – че е бил обект на натиск за рушвети. 

Това става ясно от проучване на корупцията у нас, направено от Центъра за изследване на демокрацията.

"Нивата на корупция в страната са на изключително високи нива - около 18 процента от хората над 18 години признават, че са дали подкуп, 28 процента съобщават, че са били обект на натиск за корупция", заяви шефът на Центъра Огнян Шентов, цитиран от БТА. Данните бяха представени в присъствието на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Шентов обясни, че няма обща политика, която да е овладяла корупцията и да се забележат тенденции за намаляването й.

Центърът за изследване на демокрацията е проучил подробно рисковете за корупция в "Гранична полиция". Анализът показва, че в службата теоритичната възможност за корупция е 75 процента. Корупционният натиск е силен - служителите информират, че около 30% от гражданите са склонни да нарушават правилата; 50% признават, че им е предлаган подкуп, 23 на сто съобщават, че техни колеги са "податливи на корупция".

Според Центъра резултатите от проучването показват, че в системата за контрола на антикорупционните политики на "Гранична полиция" има дефицит.

Корупционните практики винаги изпреварват антикорупционните мерки и затова превенцията е много важна, коментира МВР-шефът Румяна Бъчварова. Според нея най-важното е борбата с корупцията да следва динамиката на средата, в която се развива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар