Зима

Зима
Пролет

2 юни 2015 г.

Поради ниското заплащане кадрите в туризма предпочитат да работят в чужбина

Кадрите в туризма решават всичко, но качествените служители в тази област се задържат трудно в България.
 
Около това мнение се обединиха експерти в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.

"Кадрите решават всичко, особено персоналът, който обслужва туристите, но качествените кадри трудно се задържат в България", заяви доц. Стоян Маринов, директор на Колежа по туризъм във Варна.

Той посочи, че в страната има достатъчно училища, които готвят кадри за сектора, но поради ниското заплащане хората предпочитат да работят в чужбина.

"При нас 50% от часовете са по чуждоезиково обучение, а 30% - практика", допълни той. Младежите обаче предпочитали да работят извън страната.

"Не можете да наемете качествен администратор за 450-500 лв., в Гърция или Испания той ще взема минимум 600 евро. Ако повечето работодатели не осъзнаят, че не трябва да пестят от заплати, ще има проблем през летния сезон", предупреди доц. Стоян Маринов.

Туристите често се оплакват от персонала на място – например екскурзоводите не могат да общуват с тях, добави от своя страна Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.

Според Маринов Гърция конкурира страната ни освен със заплащането, също и с организацията. 


"В повечето случаи нямаме мениджмънт на високо равнище. Ако на рецепцията работят четирима души и им се дадат по 200 лв. отгоре, на сезон с осигуровките, всичко излиза с около 4000 – 5000 лв. повече, което не е проблем за един голям хотел", обясни той.

"Конкуренцията ще реши проблемите на бранша, свързани с качеството на услугите и липсата на кадри", допълни той. Конкуренцията се развива, подкрепи го и Деков.

Според Маринов летният сезон ще е труден и "измъчен". Липсват руски и украински туристи. Разчитаме на румънския и молдовския пазар, които да компенсират спада от пазарите Русия, Украйна и Беларус, каза той.

Деков коментира, че в областта на туризма потребителите се оплакват основно от недобросъвестно отношение от туроператорите или от качеството на услугата в хотелите. 


"Хората трябва да знаят, че трябва да имат писмени договори, да избират организирани туристически пътувания, да изискват от оператора да предоставя застраховка професионална отговорност", разясни той.

"Ако потребителите са в чужбина, трябва да се обърнат към туроператора, ако има несъответствие в обслужването. Дори нещата да се разминат – да има лош сценарий на почивката, спорът с туроператора може да бъде решен, след като хората се върнат обратно в България", допълни Деков.


Няма коментари:

Публикуване на коментар