Зима

Зима
Пролет

22 юни 2015 г.

Американска мечта и реалност

Американската мечта все още е цел на много хора от всички краища на света.

Но дали това е реалността за самите американци. 

Това е въпрос, който все повече излиза на преден план покрай отприщилото се насилие от последните дни в различни градове на САЩ, но което всъщност не е проблем от днес и от вчера.

И няма нищо чудно, че американците губят доверието си в полицията, след като поредната безразборна стрелба в два града завърши с мрачната равносметка от един убит и 16 ранени, а сред пострадалите имаше десегодишно дете и бебе. 


И докато в американски медии излизат статии за проблема с мигрантите в Европа и противоречивото отношение към тях на Стария континент, в собствената им страна ескалира не по-малък проблем и изправя американци срещу американци.

А расизмът намира добра почва дори сред самите пазители на реда. И въпреки призива на Обама към американците да преосмислят „културата на пистолета” и заключението му, че расизмът продължава да е бич за обществото, трудно може да се каже, че има поводи за оптимизъм, че скоро нещо ще се промени. 


Не изглежда много вероятно, като се има предвид, че служител на полицията арогантно и без притеснение заявява по адрес на новоизбрания през 2008 година Обама: ”Кой черен се задържа на работа четири години?”
 

А оттогава насам нещата определено не вървят към по-добро.

Камелия Христова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар