Зима

Зима
Пролет

27 юни 2015 г.

Гърция казва "да" или "не" с референдум на предложението на кредиторите за финансова помощ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в телевизионно обръщение към нацията, че на 5 юли ще бъде произведен референдум, на който да се реши дали страната му да приеме или да отхвърли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е била изпълнимо за всички страни споразумение, а може би унижението на цял един народ", каза той, цитиран от Dnes.bg.

Ципрас заяви това броени часове, след като се прибра от Брюксел, където европейските кредитори, както и тези от Международния валутен фонд предложиха на Гърция споразумение, отхвърлено от правителството му като незадоволително.

С оглед на предстоящия референдум Атина ще поиска с няколко дни да бъде удължено споразумението й за спасителната програма, което изтича на 30 юни, стана ясно още от обръщението на гръцкия премиер.

Гръцкият държавен министър и високопоставен приближен на премиера Алексис Ципрас, Никос Папас, очаква гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

Говорителят на парламентарната група на СИРИЗА Никос Филис пък напаво призова избирателите да отхвърлят ултиматума на кредиторите на Гърция. "Казваме да на предложението на правителството и не на ултиматума на кредиторите", заяви Филис пред медиите.

Лидерът на дясната партия "Независими гърци" Панос Каменос заяви пред Гръцката телевизия, че неговата политическа сила също ще призове гърците да отхвърлят споразумението на референдума на 5 юли.

"Точно както през 1940 г. гръцкият народ реши да каже не на чуждите армии, като председател на Независимите гърци призовавам партията да участва в това голямо тържество на демокрацията, наречено референдум, и да гласува с не - не на отказа от независимостта ни", посочи той. "Независимите гърци" са по-малкият коалиционен партньор на премиера Ципрас.

Опозиционният лидер и председател на партия "Нова демокрация" Андонис Самарас атакува в изявление министър-председателя за решението му да свика референдум, като заяви, че по този начин Гърция на практика поема курс на
конфронтация с Европа. "Европейската идентичност е постижение на Гърция и Нова демокрация ясно е застанала на страната на демокрацията и Европа", посочи Самарас, който е и бивш премиер.

По думите му Ципрас е довел страната до тотална безизходица между неприемливо споразумение и излизане от еврозоната. Според Самарас въпросът на референдума на практика представлява "да" или "не" на Европа.

Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК от своя страна призова Ципрас да си подаде оставката.

"Тъй като господин Ципрас е неспособен да взема отговорни решения, той трябва да се оттегли и да позволи на хората да гласуват за бъдещето си чрез избори", посочи в изявление председателят на политическата сила Фофи Генимата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар