Зима

Зима
Пролет

18 юни 2015 г.

ФИФА - футболна централа или перачница на пари?

Никак няма да им е лесно на швейцарските власти да докажат обвиненията за корупция във ФИФА.
 
Засилват се обаче съмненията, че Русия и Катар не са спечелили честно домакинствата си на първенствата през 2018 и 2022 г.

В хода на разследването за това как Русия и Катар са били избрани за домакини на следващите две световни първенства по футбол властите са се натъкнали на 53 подозрителни случая на пране на пари. Това е станало при проверка на швейцарската служба за борба с прането на пари Financial Intelligence Unit на движенията по банкови сметки. Именно тя е подала сигнала до швейцарската прокуратура. 


Други 104 съмнителни банкови сметки също са обект на прокурорска проверка. Съществуват сериозни подозрения, че членове на Изпълнителния комитет на ФИФА с право на глас са получили големи суми пари от избраните за домакини страни на световните футболни финали през 2018 и 2022 година.

"По-дълго от един футболен мач"

Засега швейцарската прокуратура не казва за какви суми става въпрос, нито съобщава някакви други подробности за тези парични преводи. Не е потвърдена и информацията, че прокуратурата разследва и обстоятелствата около даването на ЮАР на домакинството на световното първенство през 2010 година. "Разследването ще продължи много повече от времетраенето на един мач", заяви пред журналисти швейцарският главен прокурор Михаел Лаубер, използвайки футболна терминология.

Досега са били разпитани 10 функционери. Лаубер не изключва възможността към следствието да бъдат привлечени също и президентът и главният секретар на ФИФА - Сеп Блатер и Жером Валке. Прокуратурата трябва да провери огромна по обем информация, затова следствието ще продължи месеци, ако не и години. Нищо чудно следствените действия да приключат след като въпросните футболни първенства са се състояли.

Гореща следа

Главният прокурор Михаел Лаубер говори пред журналисти

По информация на сайта insideworldfootball, в банковата сметка на бившия член на Изпълнителния комитет на ФИФА Рикардо Тейшейра от Бразилия са били открити 30 милиона долара, преведени от Катар. Властите в Монако са предали съответните информации на бразилските следователи, които също разследват Тейшейра. Според непотвърдена информация, въпросната банкова сметка е била открита през 2012 година - две години след даването на домакинството на Катар. Преводът на сумата обаче не е бил извършен от Катарския футболен съюз, а от строителна фирма с обекти, свързани с първенството. 


Първоначално Тейшейра, който е зет на бившия президент на футболната централа Жоао Хавеланж, скри произхода на тези пари. Той твърдеше, че сумата била преведена от Бразилия по сметката му в Монако. "Аз гласувах за Катар, но не съм взел за това и едно пени", твърди Рикардо Тейшейра.

Ако обвиненията срещу него се докажат, това ще бъде първата пряка финансова връзка между Катар и член на Изпълнителния комитет на ФИФА с право на глас. От тази гледна точка сред заподозрените би трябвало да бъде и президентът на УЕФА Мишел Платини. Той също гласува в полза на Катар, след като преди това беше вечерял с емира на Катар и бившия френски президент Никола Саркози. А малко по-късно неговият син получи добре платен пост в катарска маркетингова фирма.


Дойче Веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар