Зима

Зима
Пролет

27 юни 2015 г.

Да се псуваме интелигентно!

Показват ни как да се псуваме интелигентно, така че хем човек да си го рече, хем оня да не отърчи до първия адвокат...
 
 Беше тя, когато щяхме да ставаме многостранно развити личности. 

По едно време даже Джокондата ни докараха, за да я гледаме и да се развиваме, пък ние я делнахме с едно ножле, да видят те как ще ни развиват насила, като не сме навити.

Сега май пак започва тая работа - тоя път по съдебен ред. Като за начало - показват ни как да се псуваме интелигентно, така че хем човек да си го рече, хем оня да не отърчи до първия адвокат да пита може ли от тая псувня да се изкара някой лев.

Интелигентни ще ни правят!

Не ги обичам аз интелигентите. С простака можеш да се разбереш по човешки - той ти рече нещо за майката, ти отвърнеш за лелината му и се разотивате доволни. Да не говорим, че когато теглиш една някому, а той ти отвърне, двете се неутрализират една друга още във въздуха и дискусията става неподвластна на местния съд, пък ако ще да е и старозагорският окръжен.

Интелигентът е друга работа, с него трябва да се внимава, защото чак на другия ден човек разбира какво са му рекли. Бутнеш го в автобуса, не чак толкова, че да се изпотроши, само мъничко, а той поглежда хладно и казва, че въз основа на извършеното от мен деяние може да направи почти обосновано предположение, че би извършил с мен действие от сексуално девиационен тип.

Докато стоплите за какво иде реч, интелигентът вече е слязъл и трябва да си дирите друг, за да си изкарате яда.

Намирате си го, ръгате го с лакът, кихвате колкото да го понаплюете малко, казвате му човешки - дръпни се бе, лонгур, не виждаш ли, че искам да гледам през прозореца, а той отговаря, че му е изключително неприятно да прогнозира, че консумацията на високоалкохолни напитки от неидентифициран произход ще ме доведе до загуба първо на равновесието, а след това - и на объркване във временно-пространствения континуум и затова му се струва, че не е неоснователна хипотезата, че ме чакат незабравими часове в недобре отводнена крайпътна инфраструктура.

Кажи го направо, че съм се наджмоцал с шльокавица и ще се валям като прасе в канавката бе, смотаняк, му викам, а той отвръща, че нямал излишни пари за адвокати.

Не ги обичам аз това, интелигентите! Мразя го това социално малцинство!

С другите малцинства всичко е ясно - едните искат човешки права, другите - социални помощи. И човек може с чиста съвест да им каже да си гледат работата поне до изборите, когато ще потрябват пак за една работа, платена малко, но от сърце. 


Интелигентът - той затова е интелигент, защото не знае какво иска. Сутрин иска да спасява зелените насаждения, по обед се присеща за незаконните строежи, вечер бъбри за свободата на словото. Никаква файда няма държавата от тях, даже за оная работа, платена малко, но от сърце, не стават - не може да се предвиди с какъв акъл ще се събудят в решаващия ден. 

Тя затова гледа да не се размножават много-много, да ги има колкото за цяр - да си ги показваме на чужденците заедно с тракийските съкровища и созополските вампири като местни атракции.

Нихната...


Румен Белчев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар