Зима

Зима
Пролет

11 юни 2015 г.

Нелина: Публиката решава кого харесва

"Във всички жанрове има стойностна продукция и посредствена такава. Нека всеки направи своя избор."

 Най-голямата музикална компания у нас - „Пайнер", чества тази година сериозен юбилей - 25 години от съществуването си. Димитровградската фирма бе решила да отбележи тържествено четвъртвековното си присъствие на пазара с два пищни концерта - попфолк и народен, в Античния театър на Пловдив. Дни преди събитието обаче кметът на града Иван Тотев отмени юбилейните прояви, без да дава ясни и конкретни мотиви за решението си. Малко преди това в интернет пространството се изсипаха стотици гневни коментари, че чалгата няма място в Античния театър и певици като Галена, Преслава, Анелия не трябва да се чекнат на тази сцена. Продуцентската къща реши в крайна сметка да организира един-единствен народен спектакъл, провеждайки го в Летния театър на Стара Загора тази вечер. 

Обичаната фолклорна и попфолк изпълнителка Нелина ще е водеща на народния концерт, заради което решихме да си поговорим с нея докога ще се водят антикампании срещу попфолка.

- Нелина, днес сте водеща на 25-я юбилей на фирма „Пайнер". Вълнувате ли се?

- Да, за мен е голяма чест! Още когато ми се обадиха, за да ме поканят да водя този грандиозен юбилей, в началото дори си мислех, че това е шега, и не можех да повярвам, че именно аз и колегата ми Николай Славеев ще сме лица на това тържество - четвърт век е все пак това! Не за първи път ще съм водеща, но истината е, че винаги се вълнувам и притеснявам. Дори преди участие все още ми е притеснено, а какво остава за такова грандиозно събитие, в което имам планувани и няколко песни - кой кога излиза, реплики, гости. Отговорността е голяма, тъй като на тази сцена гафовете са неприемливи.

- И този празник на „Пайнер" обаче не бе подминат от скандал. Първоначално бе огласено, че фирмата ще празнува с два концерта - попфолк и народен, които ще се проведат в Античния театър в Пловдив. Впоследствие обаче кметът на града Иван Тотев отмени и двете прояви. Как ще коментирате?

- Не съм забелязала нашите концерти да са толкова скандални, просто някои хора ги изкарват такива. Трябва да са благодарни, че има за какво да пишат около подобни събития. Факт е, че подобен скандал като тазгодишния не е имало досега. За мен поведението на кмета на Пловдив е необяснимо, странно и несериозно. Останах много, много учудена, когато разбрах, че концертите се отменят. За мен това е явна дискриминация. Излиза, че за други може, но за „Пайнер" не може! Хайде, срещу попфолка от години тече масирана антикампания, но защо се отмени и народният концерт?

Съвсем наскоро гледах провел се в Античния театър народен концерт. Беше толкова величествено големи български народни музиканти да пеят на тази многовековна сцена, която носи всичко онова, което е преминало през нея. Първоначално кметът на Пловдив - г-н Иван Тотев, подписва договор, внася се капарото от страна на „Пайнер", тръгва реклама и след дни кметът решава да отмени концертите. Той знае прекрасно с кого и за какво е подписал договора, нищо не се е променило в „Пайнер" за няколко дни. Това поведение не подхожда на човек, заемащ подобен отговорен пост. Не знам къде живее този човек - явно само в кабинета си! Градоначалник на втория град в България, сърцето на Тракия, лишава хиляди почитатели на нашата музика от подобно зрелище! Нечувано! Защото щяло да има твърде много хора?! Да, така е!

И на Лепа Брена имаше около 100 000 души публика, и на Слави имаше 17 000, и на много други наши и чужди изпълнители, защото хората обичат тази музика! Това са празници за сетивата, концерти, за които ще се говори години напред. Пловдив няма да има това щастие тази година, за съжаление. Обожавам града и жителите му, имам страхотни участия с тях и съжалявам, че кметът си позволява да ни лиши от това взаимно удоволствие. Стара Загора обаче ще бъде център на нашия тържествен грандиозен концерт, който ще се проведе тази вечер в Летния театър. 25-ата годишнина на „Пайнер" е огромно събитие и ние всички ще се отдадем на макс в името на феновете.

- Коя според вас е реалната причина това да се случи?

- За това питайте кмета на Пловдив, всичко друго ще са само догадки. Струва ми се, че това е лично отношение към „Пайнер".

- Имат ли вина и изпълнителите за реномето, което са изградили на жанра, и колко време ще е нужно да си изчистите името?


- Има и такива певци, но това са единици, чиито имена публиката дори вече не помни, защото преминават набързо през медийното пространство, и то не основно с музика и глас. В други жанрове има много по-скандални поводи за срам и отричане. Големите имена на попфолка и болшинството колеги работят сериозно и биват оценявани за това по достойнство. Това е забавна музика, нека не забравяме! Голяма доза от лошия имидж е плод на масирана антифолк медийна кампания през последните години. Открита дискриминация към фолка от страна на основни медии, които са забравили къде се намират и откъде произхождат. Всяка уважаваща себе си страна води политика на стимулиране на всичко родно.

Световна практика и напълно естествено е да слушаш своята музика, а у нас това се прави под сурдинка, на тъмно, скришом. Свидетели сме как някои се срамуват от собствената си същност, чуждопоклонничат и лицемерничат. Нека бъдем реалисти, във всички жанрове има стойностна продукция и посредствена такава. Нека всеки направи своя избор - живеем в демокрация, пазарна икономика. Публиката решава кого харесва, нека не ни се сърдят на нас, а да работят тези, които само ни критикуват.

- Самата вие чувствате ли се по някакъв начин ощетена заради постъпките на ваши колеги?

- Не, всеки сам отговаря за себе си. Отношението към мен е с респект и уважение.

- „Пайнер" е вече четвърт век на пазара. Замисляли ли сте се на какво се дължи успехът на компанията?

- Това е страшно много време. Навремето този бизнес започна с продажбата на касетки. На пазара бяхме с няколко колежки - Глория, Екстра Нина. Тогава за печалба се разчиташе единствено на продажбата на касетки, народът купуваше, нямаше интернет. На всички големи спирки или крайпътни капанчета като на Петолъчката, по пътя за морето и къде ли не, имаше сергии, откъдето гърмяха последните фолк хитове. Впоследствие бизнесът мина на етап дискове. Бяхме малцина на пазара и тиражите бяха големи, има песни и албуми, които все още се помнят.
 

За това, разбира се, трябва да благодаря на авторите на парчетата, които стоят зад гърба ни, тези, които хората не виждат. Не е тайна, че навремето участията бяха предимно по кръчми и ресторанти по-рано вечерта. Впоследствие ангажиментите ни започнаха да се местят по дискотеки и клубове. Пазарът се разшири. Като навлезе интернет обаче, бизнесът се промени. Касетките замряха, с дисковете положението също е зле. В момента се разчита единствено на качествена, скъпа и атрактивна продукция, с която да може хората да те харесат и да те канят по участия.

- Зад гърба си имате както фолклорни, така и фолк албуми. В кой жанр се чувствате най-комфортно?

- Обичам да пея разнообразна музика, важното е да ми създава хубави емоции на мен и на хората край мен. Обичам народна музика, попфолк, сръбско, гръцко, естрада, рок, хип-хоп, рап... Но когато пея, искам да ми пасва песента и да се кефя!

- С оглед на дългогодишната ви кариера можете ли да кажете, че с музика е възможно да се издържа човек в България?

- Да, така мисля. Но това е призвание, трябва да си много отдаден и да го правиш с любов, за да ти се получи. Ако искаш просто да печелиш, има други по-подходящи начини.

- Как смятате да прекарате лятото?

- Съчетавам работата с почивката и решавам в последния момент, обичам да импровизирам на мига. Със сигурност ще ходя със сина си на море, на планина. Вече открихме летния сезон, тъй като съвсем скоро посетихме за първи път Дубай и събрахме малко тен. Бяхме на много впечатляващи туристически дестинации, изкарахме си страхотно.

- Синът ви Кристиан наследил ли е таланта ви?

- Крис постоянно се увлича от различни и нови занимания. В момента е луднал на тема фокуси. Иска да живее в Америка, да учи езици, да има много приятели, да пътешества... Иначе спортува, рисува, завърши училище с отличен успех. Слуша много и различни стилове музика, но бъдещето ще покаже накъде ще поеме. Тепърва ни предстои пубертетът, така че... Да сме живи и здрави, с всичко ще се справим заедно! Той е моето съкровище!


Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар