Зима

Зима
Пролет

13 юни 2015 г.

Филе от акула и гъши пастет за социални домове във Велико Търново

Продуктите по обявената обществена поръчка са подбрани по специални рецептурници
 
 Филе от акула, гъши пастет, конфитюр от киви и други скъпи и екзотични ястия са включени в обявената от кметството във Велико Търново обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за социалните и детските заведения на територията на общината. 

Общата стойност на поръчката е 6 млн. лв. без ДДС. От тях 157 849 лв. са предвидени за замразени риби. Сред тях наред с обикновените скумрии има и филе от акула, мерлуза, хек, пъстърва и бяла риба, както и от пангасиус, пише "Телеграф"

Специалисти по храните предупреждават обаче, че пангасиусът е забранен за консумация в някои страни като САЩ и Канада, тъй като се отглеждал в райони с повишена радиация във Виетнам и консумацията му можела да предизвика ракови заболявания. 

Филето от акула пък съдържало количество живак, повече отколкото в останалите риби. Живакът предизвиква повишена възбудимост на нервната система и не е особено подходящ както за малките деца, така и за стари хора. Цената на рибния деликатес в търговските вериги е около 20 лв/кг.
 

Сред месните изделия има кренвирши и салам по стандарт „Стара планина", гъши пастет, пуешки бутчета и пилешки гърди без кост и кожа, както и също доста рядко срещаните пилешки кебапчета. 

Наред с тях обаче в списъка са включени и телешки обрезки и свински крака и уши. Последните вероятно са предназначени за социалните, а не за детските заведения. От общината обясниха, че продуктите по обявената обществена поръчка не са подбрани самоцелно, а по специални рецептурници, както и че не всичко, написано ще бъде доставено в действителност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар