Зима

Зима
Пролет

28 юни 2015 г.

Нулевият суверенитет на България

Ако не бяха нашите  приятели от Съединените щати, ние така и нямаше да разберем, че на територията на България ще бъдат разположени американски войски и американско военно оборудване.
 
Най-напред за тези планове ни осведоми вестник "Ню Йорк Таймс", а после американският министър на отбраната Аштън Картър и зам-шефът на американските морски пехотинци в Европа и Африка Норман Кулинг внесоха важни уточнения по темата. 

Може би някои от вас си мислят, че за разполагането на чужди войски и бойна техника на наша територия трябва да научаваме от българските управляващи. Нищо подобно! Крайно време е да се разделите с тези наивни представи. Защо ли? Ами защото случващото се в България отдавна не се определя нито от тези, които заседават в Министерския съвет, нито от тези в парламента. Единствената роля, която тези хора, кой-знае защо наричани политически елит, изпълняват, е да вдигат телефона и да изпълняват безропотно инструкциите, подготвени от презокеанските ни братя.

По времето на Леонид Илич Брежнев - по-възрастните знаят кой е той, а по-младите могат да направят справка в Гугъл - в социалистическия лагер действаше доктрината на т.нар. "ограничен суверенитет". Според нея съюзниците на Съветския съюз имаха право на независима политика, но това право изчезваше в момента, в който Москва преценеше, че има да свърши някакви свои работи на територията на някой от братските страни. 


Днес тази концепция е творчески доразвита и спокойно можем да я наречем доктрината на "нулевия суверенитет". И тя е изключително удобна за онези, които по-инерция биват наричани български управляващи. 

Удобна е, защото им спестява главоболията от вземането на самостоятелни решения. Достатъчно е да отскочат до съответната чуждестранна амбасада, за да разберат какво точно трябва да правят.

Петър Волгин, БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар