Зима

Зима
Пролет

25 юни 2015 г.

Църквата мълчи за гей парада

За първи път от осем години църквата няма да заклейми гей парада в София.
 
Въпреки настояванията на Пловдивския митрополит Николай на вчерашното заседание на Синода дядовците отсекли, че няма смисъл да повтарят позиция, която са изразявали неколкократно. Мотивът бил, че така само ще изострят допълнително обстановката.

Тазгодишният „София прайд" ще се проведе в събота. Това е осмото му издание. Според сайта на организаторите акцентът тази година ще бъде върху човешките права, равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ).

„Различните" ще започнат да се събират в 17 ч. пред Паметника на Съветската армия.

Стартът на шествието ще бъде в 18 ч.като то ще се извие по централни столични булеварди и ще приключи в Южния парк.

Преди парада до 26 юни в кино „Одеон" ще има фестивал, представящ различните страни на любовта. Организаторите са подготвили и арт седмица, в рамките на която различни творци ще представят свои изложби, пише "Преса".

За разлика от синода известни българи от различни сфери на живота не пропуснаха да зашлевят гей парада. В декларация до Йорданка Фандъкова те искат да се забрани провеждането на проявата. Под документа са се подписали актьорът Павел Попандов, главните редактори Петьо Блъсков и Юлий Москов, издателят на в. „Земя" Светлана Шаренкова, бившият шеф на НДК Христо Друмев.

„Обществото не е длъжно да бъде толерантно към практики и явления, които са в разрез с християнския морал. Лансира се и крайно манипулативното внушение, че подкрепата за гей парада е нещо модерно, демократично и европейско. В действителност провеждането му не е протест срещу дискриминацията, а опит за насаждане на т.нар. гей лайфстайл. Това накърнява чувствата на хората с хетеросексуална ориентация, които от своя страна също биха могли да се почувстват дискриминирани", се казва в декларацията.

Вчера още една обществена организация - Национално движение „БГ патриот", също протестира пред столичния кмет с въпроса колко струва на общината охраната на гей парада и кой ще я плати.

Отговорът на Фандъкова пред агенция ПИК е лаконичен: „Режимът за провеждане на шествия и протести е уведомителен. За да бъде спряна подобна проява, трябва да е налице заплаха за националната сигурност или сигурността на гражданите.
В същото време при нас са постъпили и уведомления за протести срещу хората с различна сексуална ориентация. Длъжни сме да гарантираме спокойното протичане на събитията, които са ни заявени."

Само преди няколко дни посланици на 18 държави излязоха с декларация в подкрепа на тазгодишния гей парад. В нея се казва: „Отстояването на принципа за еднакво отношение към лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексуални хора е важна черта на всяко толерантно и самоуважаващо се общество", се казва в документа. Под него са се под­писали посланиците на САЩ и ЮАР Марси Рийс и Ванеса Калвър и първите дипломати на 16 европейски страни, сред които Великобритания, Германия, Хърватия и Кипър.

Първият гей парад в света се провежда под формата на протест на 28 юни 1969 г. в Ню Йорк. А първата публична изява на нехетеросексуални хора в България е на 17 май 2005 г. по повод Международния ден за борба с хомофобията. Едни от най-пищните гей паради са в Берлин, Лондон, Ню Йорк и Мадрид. Там се събират милиони участници и зрители. Дори в консервативния Тел Авив тази година дефилираха над 100 000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар