Зима

Зима
Пролет

11 юни 2015 г.

Цеца Петрова: Сринатият авторитет на учителя прави децата безпомощни и агресивни

Делегираните школски бюджети превърнаха децата в стока и никакви десет заплати при пенсиониране на българския учител няма да променят статута му в обществото.
 
Това пише в свой анализ в "Стандарт" учителката по български език и литература Цеца Петрова.

Според нея родителски амбиции, чиновнически мимикрии, непочтени интереси на външни за училището структури - това са унижението и унищожението на учителския труд.

"Трябва всички да сме наясно, че сринатият авторитет на учителя прави децата безпомощни и агресивни. "Подкрепящата среда" за провинилите се ученици трябва да значи поети отговорности и от ученика, и от неговия родител. Това сега не е така. Новият закон не постановява ефикасни процедури срещу нарушенията на реда в училище. Виждам в това основната причина за всички останали проблеми. Реформата в българското училище се бави", смята Петрова.

"Подменихме класическите безалтернативни методи в образованието с уж "иновационни образователни инициативи". Нароихме безброй безобразни учебници. Научихме децата, че ученето не е труд, а разни безобразни "проекти". Измислихме какви ли не основания всичко това да е така. Когато търсим отговорности, ги търсим единствено и само от учителя. Защото знаем само неговото име. Всички останали отговорности са анонимни. А те създават училищната среда. Защо? Отговорът за всички е ясен. Тежко осребрена за малцина вина на невинните и неграмотност, която се превръща в качество на поведението на младите хора, и ни застига с присъщата си примитивност и унищожителност навсякъде", заявява още Петрова.

По думите й, делегираните бюджети превърнаха училището във феодално място. Всяко дете носи на училището определена сума, а така децата се превръщат в стока. Налага се училището да опазва провинилите се, насилниците, за да не губи пари. Между училищата се води битка за ученици.

Стига се до дисбаланс. Някъде пустеят училища без ученици, другаде се струпва огромен брой деца с всички последици от това.

Делегираните бюджети изместват фокуса на внимание, осуетяват самото учене. Финансирането на държавното училище е несъпоставимо с това на частното, защото условията в тях са несъпоставими и коренно различни.

"Държавни пари за частни училища ще бъде новият тежък удар върху българското училище и ще увеличи тежките социални различия в обществото. Важна причина за неудовлетворителните резултати е огромната численост на паралелките - 30 ученици трудно ще получат еднаква грижа и внимание. Има частни училища с 5 ученици в час. Коментарът е излишен", допълва учителката.

Според нея е необходима обществена дискусия при важни промени, а не високомерен отказ на диалог или имитиране на такъв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар