Зима

Зима
Пролет

30 юни 2015 г.

Спряха изкупуването на черешите по дърветата, готвят се протести

Протестиращите замислят блокиране на пътища и гражданско неподчинение

 Напрежението в кюстендилското село Таваличево нараства, след като четвърти ден фирмите са спрели да изкупуват череши, съобщиха местни земеделски производители и от кооперация "Спасение". 

Над 200 души се събраха и тази сутрин в центъра на селото в очакване на благоприятна развръзка.

Обещаното съдействие от областния управител Виктор Янев да убеди италиански преработвателен цех в село Копиловци да започне изкупуване и да качат цената засега не дава резултат, недоволстват протестиращи, с които той е имал среща  вчера. Над 3000 души, сред които и цели семейства от Северозападна България и Гоцеделчевско, наети за берачи, сега бездействат, каза Кирил Генин, собственик на черешов масив в селото.

Протестиращите замислят блокиране на пътища и гражданско неподчинение, ако някой не им помогне да реализират продукцията си - над 50% от черешите в региона са по дърветата, необрани след като няма изкупуване.
 

Недоволните производители търсят начин да се свържат с премиера Бойко Борисов, но не успяват, каза председателят на кооперацията Борислав Гогев.

Прогнозите са утре изкупуването да бъде подновено, но на съсипващо ниска цена - по 50 стотинки за килограм.
 

Тонове череши стоят от 4-5 дни в гаражите, мазетата или градините - най-вероятно те ще бъдат за ракия, опасяват се собственици на плодовете.

За всичко производителите обвиняват наложения от десетилетия монопол и картела между изкупвачите и бездействието на държавата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар