Зима

Зима
Пролет

17 юли 2015 г.

Учения на американските спецчасти разбуниха САЩ

Слуховете са, че ученията са част от таен заговор на правителството
 
 "Зелени барети" на американските сухопътни сили, "морски тюлени" на американските военноморски сили и други специални подразделения на въоръжените сили на САЩ започнаха военни учения в частни имоти, военни бази и отделни обществени обекти в седем американски щата, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Ученията обаче породиха редица спекулации в интернет и предизвикаха страхове по-специално в щата Тексас, допълва изданието.

Щатите, в които се провеждат маневрите, са Тексас, Аризона, Флорида, Луизиана, Мисисипи, Ню Мексико и Юта. Само в щата Тексас в ученията ще участват стотици военни. Операциите по време на ученията ще се състоят в десетина малки града и селски райони. Като цяло ученията ще продължат осем седмици.

"Ежедневните дейности на хората няма да бъдат възпрепятствани много, тъй като повечето дейности ще бъдат на отдалечени места", каза в комюнике организаторът на учението, военното командване за специални операции в американската военна база Форт Браг в щата Северна Каролина.

Целта на ученията, наречени Jade Helm 15 /в превод: Нефритен шлем 15/, е военните от специалните подразделения да развият уменията си във воденето на неконвенционални бойни действия.

Представители на местните власти посочиха, че ученията са организирани по модела на френската съпротива срещу нацистката окупация през Втората световна война. Част от участниците играят ролята на окупатори, а ролята на другите участници в маневрите е да са членове от съпротивата, без да бъдат разкрити.

Паниката в щата Тексас заради маневрите беше породена от коментари на десни блогъри и активисти, че ученията са част от таен заговор на правителството на Барак Обама да наложи военно положение, да конфискува оръжията на хората, да нахлуе в Тексас или да наложи абсолютен контрол над населението.

Тези твърдения притесниха не малко хора в Тексас. Така например шейсет и една годишен лекар от Бърза помощ в тексаския град Сан Анджело на име Джак Кембъл заяви, че се тревожи заради ученията и затова е купил допълнителни муниции за оръжията, които държи в дома си. "Запасих се за всеки случай. Хората са бдителни. Не искат да бъдат хванати неподготвени", каза той.

Друг човек сподели, че негов приятел, ветеран от Виетнам, започнал да заравя огнестрелните си оръжия под земята, за да ги скрие.

Според Кембъл параноята около Jade Helm 15 е последствие от широкоразпространените негативни настроения в Тексас към президента Барак Обама.


Няма коментари:

Публикуване на коментар