Зима

Зима
Пролет

2 юли 2015 г.

Какво показа стартът на ПРСР - нещо не е наред

Земеделците се нуждаят от по-справедлива формула за разпределяне на парите, иначе недоволните ще са четири пъти повече от доволните

Нещо не е наред в разпределянето на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. Или поне в мерките, които касаят фермерите.

Бюджетът на инвестиционната мярка 4.1 от 150 млн. евро при този прием се оказа пълна мизерия на фона на подадените проекти от фермерите. 


Вече е напълно ясно, че: 1. Зърнопроизводителите са тотално изгонени от този прием. 2. Едва половината проекти, които идват от т. нар. приоритетни сектори – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство и биологично производство, ще получат финансиране. Другата половина ще натрупа лоши чувства към властта.

Тази тенденция вероятно ще се очертае и при приема на проекти от млади фермери, който тече в момента.
 

Така се появиха няколко възможни решения на проблема, посочени вчера.

1. Субсидията да се намали от 50 на 35% от стойността на проекта, за да може средствата да достигнат до повече кандидати.

2. Таванът на инвестиционните намерения, за които се кандидатства, да се снижи още. В момента той е 1.5 млн. евро.

3. Да има разпределение на средствата по браншове.

Целият бюджет на мярка 4 от ПРСР през програмния период е 776 млн. евро. Подмярка 4.1 ще се отвори още два пъти – през ноември тази години и пред 2016 г., и … джобът ще се изпразни.

Младите фермери ще получат за целия програмен период 76 млн. евро, които ще се раздадат с два приема – този, който тече сега, и още един догодина. Тогава и тази мярка ще пресъхне.

Десислава Танева заяви, че министерството ще обсъди с браншовите организации как да се процедира с разпределението на средствата, така че то да бъде справедливо.

Тепърва обаче ще се отвори мярката за дребните стопанства и там какво ще се случи не е трудно да се предскаже. Матрицата е една – парите не стигат. За цялата мярка 6 те са 205.6 млн. през 2014-2020 г.

Напразно Васил Грудев се опитва да внесе разум сред бенефициентите с обяснението, че субсидиите по ПРСР трябва да имат функцията на адреналин, а не на мускули. И че фермерите трябва да разчитат на собствените си сили, защото тогава ще имат стабилен растеж. Грудев обаче няма да бъде нито чут, нито разбран. Като зам.-министър, който отговаря пряко за ПРСР, той вече е взет на прицел от недоволните.

Ето как 2.9 млрд. евро, които България ще харчи по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020), могат да се превърнат от актив в негатив за властта. Към момента се очертава недоволните да са четири пъти повече от щастливите. Повече справедливост в разпределянето на паричната маса – от формула за това се нуждае министерството. Защото е очевидно, че не може да нахрани с пет хляба и две риби 115 000 фермери.



Надя Петрова, Аgroplovdiv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар