Зима

Зима
Пролет

30 юли 2015 г.

Народното събрание избра Мая Манолова за омбудсман

Мая Манолова е новият омбудсман за следващите пет години и ще се грижи за спазването на правата на гражданите.

Тя спечели надпреварата в битка с другия кандидат за поста – досегашният обществен защитник Константин Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок за втори мандат, съобщава Dnes.bg.

От 223 гласували депутати 82-ма подкрепиха Пенчев, а 129 – Манолова.

Тя благодари на тези, които я подкрепиха, защото са убедени, че ще е ефективен омбудсман, а и на тези, които не го направиха, защото има предизвикателството да им докаже, че е добрият избор.

„Парламентът ще ми липсва, ще ми липсвате и вие, може би и аз ще липсвам на някои от вас“, призна тя и обеща на депутатите да работят добре заедно.

Омбудсманът е единствената длъжност в държавата, която се избира с таен вот. Заради това депутатите прекъснаха за час заседанието си, за да пуснат бюлетините си в урни, в зала „Запад“.

След това бюлетините бяха броени от специална комисия с председател Евгени Стоев от ГЕРБ и членове Георги Търновалийски (БСП), Хюсеин Хафъзов (ДПС), Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от БДЦ, Миглена Александрова от "Атака", Иван Славов от АБВ и Ана Баракова от независимите.

Невалидните бюлетини, преброени от комисията, бяха 12.

Самата Манолова не участва във вота, въпреки че като депутат и тя трябваше да пусне бюлетина. Според нея обаче това би било неморално, защото ако го беше направила, щеше да има един глас преднина пред Константин Пенчев, който нямаше право на вот.

Изборът на Манолова беше очакван, защото имаше явната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ.

Предпочитанията и на депутатите от Българския демократичен център и "Атака" също клоняха към нея.

Ръководството на ГЕРБ беше призовало депутатите си да гласуват по съвест и вотът им беше разделен, а от РБ категорично подкрепиха Константин Пенчев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар