Зима

Зима
Пролет

18 юли 2015 г.

Новото гръцко правителство положи клетва

Алексис Ципрас се освободи от крайнолевите в кабинета

 Новото гръцко правителство положи клетва. Негласувалите споразумението с кредиторите останаха извън кабинета на Ципрас. Независими гърци остават в правителството и коалицията се запазва, съобщи БНР.

Основната промяна в правителството е смяната на министъра на енергетиката - Лафазанис, който оглави бунта на дисидентите в Сириза. Задълбочава се разделението в управляващата партия, като много от структурите по места искат извънреден конгрес и смяна на ръководството.

Реално промените в правителството показват, че Ципрас се освободи от крайнолевите в кабинета, които гласуваха против споразумението. Ключовите министерства - външните работи, финансите, правосъдието запазват досегашното ръководство.

Лидерът на Независими гърци – Панос Каменос остава министър на отбраната,което доказва стабилната, поне за сега, коалицията в Атина.

По решение на премиера се съставя специална комисия за борба с корупцията. Не се потвърдиха очакванията за включване на експерти извън управляващата партия. Според медиите, поканените са отказали да заемат министерски места.

Според изявление на социалистите от Пасок, новият кабинет на Ципрас е „много слаб, за да реализира програмата с реформите“. Повечето опозиционни партии коментират, че това е кабинет с няколко месеца живот до следващите извънредни парламентарни избори, вероятно пред есента.


Няма коментари:

Публикуване на коментар