Зима

Зима
Пролет

24 юли 2015 г.

Носим си узо от България за почивката в Гърция

От Комисията за защита на потребителите тръгнаха на лов за отровен алкохол в заведенията по морето
 
Нашенците, които заминават на почивка в Гърция това лято, масово си носят узо от България.

Въпреки че отиват в родината на анасоновата напитка, предпочитат да не я купуват оттам заради високата й цена. В хипермаркетите в южната ни съседка бутилка узо е с 20 процента по-скъпа отколкото в българските магазини, показа проверка на „Новинар”.

За 700 мл от еликсира в Гърция ще платите 9,20 евро, докато у нас излиза 15 лв. За 16 лв. в българските хипермаркети ще получите и подарък чаша. Експерти обясниха, че причина за огромната разлика в цените е данъкът върху алкохола в Гърция, който е 70 процента.

Магазините и в някои български курорти надуха двойно цената на напитките. Затова и на море у нас хората тръгват предварително запасени. „Два литра бира в София струва 2,20 лв., а в Слънчев бряг стига и 4 лв. Приятели ме предупредиха и си нося няколко галона от вкъщи”, обясни турист в южния курорт.

Междувременно от Комисията за защита на потребителите тръгнаха на лов за отровен алкохол в заведенията по морето. Председателят на комисията Димитър Маргаритов обясни, че през този летен сезон е поставен акцент върху проверка на качеството на алкохолните напитки. До момента са взети 15 до 20 проби. Данните на комисията показват, че до този момент са извършени около 2000 проверки на заведения и хотели по Черноморието и са съставени 186 акта.

От Министерството на туризма очакват успешен летен сезон и ръст на туристите у нас. Най-много гости чакаме от Молдова – с 40 на сто повече от миналата година. Прогнозите са, че 30 000 молдовци повече ще посетят морските ни курорти. Ресорният министър Николина Ангелкова обяви, че туристическият летен сезон за следващата година трябва да започне да се рекламира още от тази есен.

Тя изтъкна, че приоритет е да се обърне специално внимание на българския турист. От ведомството уточниха за „Новинар”, че това ще се постигне чрез различни кампании за популяризиране на вътрешния туризъм.

Идеята е да се покажат нови интересни дестинации, да се популяризира уикенд туризма в различни непознати точки на страната. Предстои стартът и на нова кампания съвместно с общините. Предвижда се да се предоставят безплатно площи за реклама на различни туристически забележителности в градовете. 


„Идеята е да рекламираме Царевец във Варна, Пловдив в София и т.н.”, обясниха от министерството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар