Зима

Зима
Пролет

24 юли 2015 г.

Фермерите протестираха срещу задължението да поставят нивомери и фискални устройства

По този начин показаха какви ще са последствията, ако зареждат машините си наравно с другите автомобили по бензиностанциите
 
 Над 70 тежкотоварни машини демонстративно заредиха гориво на бензиностанцията на входа на село Труд, в посока Карлово. Същото сториха колегите им в Балчик и Силистра. 

По този начин зърнопроизводителите показаха какви ще са последствията, ако едрогабаритните трактори, комбайни, камиони и други машини за селскостопанска дейност зареждат наравно с другите автомобили по бензиностанциите в страната.

Според изменението на наредбата от 31 август земеделците ще бъдат задължени да поставят нивомери и фискални устройства в специализираните селскостопански бензиностанции с цел регистриране и отчитане на продажбите. Това е допълнително финансово бреме, от което ще се възползват определени фирми, коментираха зърнопроизводителите.

Според тях, монтирането на нивомерни устройства е непосилно като цена, а освен това не е и ефективна мярка. Те уточниха, че зареждането на една такава машина отнема между 10 и 20 минути, в зависимост от капацитета на резервоара, който е около 350 литра за трактор и около 1200 литра за комбайн.

Към националния протест се присъединиха и земеделски производители от община Балчик. Над 40 земеделски машини – малка част от селскостопанската техника в района, предимно комбайни, дойдоха да заредят гориво и предизвикаха задръстване на международен път Е-87 в района на бензиностанция на изхода от Балчик, пише Булфото.

Около 200 тежки земеделски машини се наредиха днес и на бензиностанциите в Силистренско. Само в областния град на една от най-натоварените точки с кръгово движение почти 3 часа тракторите бяха затворили част от пътното платно.

"Такова ще бъде положението след 1 септември - задръстени бензиностанции и натоварено пътно движение", коментираха организаторите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар