Зима

Зима
Пролет

10 юли 2015 г.

ЕК с мерки в помощ на фермерите заради руското ембарго

Европейската комисия планира да разшири обхвата на мерките за подпомагане на земеделските производители заради руското ембарго.

Това стана ясно при посещението на европейския комисар за земеделие Фил Хоган в София, който даде съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов и агроминистъра Десислава Танева. Еврокомисарят поясни, че това се прави в отговор на намеренията на Русия да удължи ембаргото.

Заради руското ембарго на българския пазар навлизат евтини агропродукти от Полша и Румъния, което засяга млечния сектор, отчете еврокомисарят. Той се застъпи за схемата "Училищно мляко", като мярка в помощ на млекопроизводителите.

Фил Хоган беше категоричен, че мерките за подпомагане на производителите трябва да са пазарни - например насърчаване на навлизането на нови пазари и в никакъв случай не би подкрепил интервенции или въвеждането на експортни субсидии, които по думите му ще имат пагубен ефект върху пазарите.

Премиерът Борисов заяви, че България се надява на разбиране и помощ от ЕК заради ситуацията, в която са поставени фермерите. „Надяваме се на подпомагане на производителите, за да не фалират“, каза Борисов.

Премиерът настоя проблемите на българските фермери да бъдат обсъдени в Брюксел, след като така или иначе там "се събират всеки ден заради Гърция".

Няма никаква вероятност да бъде удължен срокът изпълнение на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. с 6 месеца. Проектите в изпълнение трябва да приключат задължително до 15 септември тази година, а заявленията за разплащане да бъдат подадени до 15 октомври, каза Десислава Танева.

Фил Хоган посочи, че той и еврокомисарят Кристалина Георгиева са били „за“ удължаването на Програмата, но след като Съветът на министрите е взел решение през декември 2014 г. срещу удължаването, сега можем единствено да спазим крайните срокове.

Танева отчете 76% изпълнение по ПРСР. Тя е уверила еврокомисаря, че в рамките на крайния срок изпълнението ще достигне 90%.

Запитана какви средства рискува да загуби България тя посочи, че сега върви проверка в общините, където са най-рисковите проекти и се работи по екшън план за минимизиране на загубите.

Фил Хоган допълни, че е запознат с мерките за фискална дисциплина в страната.

Десислава Танева каза още, че Брюксел води процедура срещу страната заради 28 млн. евро държавна помощ за ВЕИ проекти. По ПРСР 2007 - 2013 беше възможно с евросубсидии да се изграждат ВЕИ проекти и мярката беше много атрактивна. Проблемът е, че според Брюксел това е държавна помощ, тъй като инвестицията е изплатена и чрез цената на тока.

Агроминистърът допълни, че е приключила помирителната процедура. България ще предложи механизъм стойността на субсидиите да бъде отразена в признатите инвестиции на бенефициентите.



Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар