Зима

Зима
Пролет

10 юли 2015 г.

Дарение за собствения джоб

Трудно е да си представиш какво си мисли човек, който посяга на пари, дарени за болни, още повече за болни деца.
 
Такива индивиди обаче има и пред тях явно не стоят такива въпроси.

Измамна благодетелка не се посвенила да прибере в джоба си даренията за няколко болни деца, които самата тя събирала уж за да ги даде за скъпото им лечение.

Събирането на дарения винаги е било деликатен въпрос и не е тайна, че всяка подобна инициатива, колкото и да е благородна, крие рискове именно от такива измами. Защото не всеки подхожда към каузата с чисто сърце.

Вероятно на много от нас се е случвало да подминават хора, носещи листовки с призив за помощ, които винаги с готовност обясняват за какво точно събират пари, именно защото няма никаква гаранция къде и за какво точно ще отидат.

И нямаме никакво основание да се доверяваме на напълно непознати, които може да демонстрират добри намерения и да разказват трогателни истории, но всъщност да са най-обикновени измамници. Няма такава гаранция и когато човек реши да се включи в някоя Фейсбук група, пак поради същата причина, както е и станало в случая.

Затова е наложително в такива групи да има железни правила, а за всяка измама да се сигнализира веднага и да се търси отговорност на онзи, който е решил да злоупотреби с доверието и на останалите членове, и на близките на надяващите се на помощ хора.

За да не се стига дотам, че да се отнасяме с недоверие към всяка благородна кауза и опит да се направи добро.




Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар