Зима

Зима
Пролет

8 юли 2015 г.

Гърците спряха да ходят на кръчми, пълнят ги българи и румънци

В Гърция за туристите има всичко - засега. Институции, рафинерии и търговци уверяват, че няма недостиг на горива.
 
В първите дни на миналата седмица, когато беше обявена банковата ваканция, бензинът и дизелът се изчерпали, защото търговците не можели да платят акциза на горивата. Държавата отложила плащанията на налозите до отварянето на банките и доставките вече били редовни.

"На този етап нямаме проблем със стоките в хранителните магазини. Хипермаркетите са пълни и има всичко. Повишено търсене на продукти имаше преди 10-ина дни, когато хората се презапасяваха, но вече всичко е спокойно", твърди пред "24 часа" Димитриус Бабацин, собственик на магазин в Кавала.

"Според него районът е селскостопански и има много фермери, които доставят произведени от тях продукти. И да възникне проблем с доставките, той ще е свързан с конкретни продукти, но до остър недостиг няма да се стигне", настоява Бабацин. Според него, ако се стигне до криза с храните, тя ще засегне предимно големите градове като Атина и Солун.

Неудобствата от създалото се положение в Гърция не се усещат в курортните селища на Бяло море, а плажните барове са пълни.

"Разликата от предишни години е единствено в това, че има по-малко гърци. Посетителите сме предимно българи и румънци", заяви Стоян Бонев, който трета година прекарва ваканцията си в Керамоти. Според него няма промяна и в цените.

"Ако банките останат затворени, туризмът може да издържи още 10 дни", твърди обаче Ставро Арнаотоглу, собственик на хотел на остров Родос. След това щяло да има проблем с продуктите заради невъзможността да се разплащат с доставчиците по банков път.

Плащането в брой на по-големи количества стоки не било възможно, тъй като в Гърция има ограничение за плащане в кеш до 300 евро.

Представители на хранителната индустрия се опасяват, че първо ще се усети липсата на меса, млека и сирена, твърди в. "Катимерини". Но имало достатъчно запаси от макарони, сосове и консерви. Благодарение на голямото вътрешно производство снабдяването на пазари с плодове и зеленчуци било нормално.

Няма ограничения за плащането с дебитни и кредитни карти, издадени от чужди банки. Но на практика става трудно, защото на доста места търговците се оправдават, че липсва интернет или системата се е сринала и искат пари в брой.

Поради затрудненията наскоро от външното ни министерство препоръчаха на българите, които ще ходят в Гърция, да разполагат с достатъчно пари в брой.

Другата основна препоръка е тези, които пътуват с автомобил, да напълнят резервоара на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на опашки в някои от курортните места.

Не се препоръчва да се носят туби с бензин, тъй като това е незаконно в Гърция и може да доведе до проблеми при проверка от полицията.

Българи са най-честите посетители на таверните в гръцкия курорт Керамоти

Няма коментари:

Публикуване на коментар