Зима

Зима
Пролет

27 юли 2015 г.

Безалтернативността на газовите доставки от Русия дразни ЕС и САЩ


Вашингтон и Брюксел вече известно време търсят замяна на Русия като доставчик на енергийни ресурси за ЕС...
 
 Вариантите, които разглежда Брюксел, за да замени Русия като доставчик на газ за Европа, са несъстоятелни и не могат да осигурят всички енергийни нужди на Европа, и тази реалност кара САЩ и ЕС да нервничат, смята шотландският анализатор Стивън Макмилън.

Вашингтон и Брюксел вече известно време търсят замяна на Русия като доставчик на енергийни ресурси за ЕС, но да се намери замяна на руския газ в момента е невъзможно заради неустойчивата конюнктура на световния пазар, смята шотландският изследовател в сферата на геополитиката Стивън Макмилън, цитиран от агенция „Спутник“.

„Откакто отношенията между Запада и Русия стремително се влошиха след преврата, организиран от САЩ в Украйна, западните стратези неуморно търсят заместители на руските енергийни ресурси за ЕС. В краткосрочен план това е невъзможно и това е реалност, която дразни мнозина във Вашингтон и Брюксел“, подчертава експертът.

Въпреки това, нито  Вашингтон, нито Брюксел са готови да отстъпят, отбелязва Макмилън и допълва, че Западът разглежда редица страни, които в средносрочна или дългосрочна перспектива ще могат да заменят доставките на руски газ или, най-малко, „значително да намалят“ зависимостта на Европа.

Сред „кандидатите“ експертът посочва Ирак и Либия. „Уви, тези държави са изключително нестабилни – заради външната политика на Запад, разбира се, че не могат да бъдат разглеждани в качеството на жизнеспособни варианти“, подчертава Макмилън.

Също така са съмнителни, от гледна точка на анализатора, и такива варианти като Израел, 60% от газа на който отива за вътрешния пазар или Туркменистан, който, според него, ще пренасочи своя износ в Китай.

В същото време, пише Макмилън, Русия и сама успешно диверсифицира своите енергийни доставки.

„Докато Западът нервничи по повод зависимостта на Европа от руския газ, Москва разширява своите енергийни връзки със страните от Азия и Латинска Америка. В допълнение към своите съществуващи проекти Русия разглежда строителството на газопровода „Алтай“, който ще свърже Западен Сибир със северната част на Китай. Освен това Кремъл вече подписа енергиен договор с Аржентина, както и споразумение за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика със Саудитска Арабия, дългогодишен сътрудник на САЩ“, отбелязва анализаторът.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар