Зима

Зима
Пролет

9 юли 2015 г.

Екскурзовод на промоция

През това лято екскурзоводите по морето работят на безценица и склоняват да работят за двайсетина лева на ден, въпреки че обичайната им тарифа е 60 лева за пет часа.
 
Кризата в заплащането е предизвикана от липсата на туристи. 

Освен това туроператорите отдавна не са склонни да плащат по-сериозно за тези услуги, а най-сериозната конкуренция идва от чуждестранните им колеги, които предпочитат сами да разказват на сънародниците си това – онова от книжките, които са прочели, вместо да ползват квалифициран специалист от нашата страна. 

Подобна практика в другите държави от общността обаче е  недопустима. Там в момента, в който туристите слязат на площада, за да зяпат забележителности, те се поемат от местен водач, а не се разчита на високата обща култура на неговия колега. 

Друга причина за криза в тази професия е липсата на кадри. Въпреки че има добре подготвени млади специалисти, които ползват по няколко езика, те бягат зад граница веднага след като получат необходимите тапии. 

Фирмите, които назначават екскурзоводи целогодишно, обикновено дават между 450 и 600 лева, което е колкото еднодневен надник на водач в унгарската столица например. 

 Добре подготвените екскурзоводи предпочитат да работят в чужбина

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар