Зима

Зима
Пролет

10 юли 2015 г.

Параноикът Перес

Икер Касияс е поредната жертва на манията за вели­чие на Флорентино Перес.


Единствената грешка на вратаря бе, че се превърна в идол за феновете на Белия балет и в символ на най-ве­ликия клуб в света. 

Подобна слава обаче може да бъде са­мо за един - за него, прези­дента на лос галактикос. Флорентино Перес не може да бъде в сянката на който и да е друг, без значение как­ви са заслугите му за Кралс­кия клуб. Съдбата на Икер бе предрешена, а трансферът в Порто в действителност е логичният завършек на стре­межа на боса от 2,5 години. Или по-точно от мига, в кой­то капитанът и жива леген­да заедно със Серхио Рамос открито поискаха уволнени­ето на треньора Жозе Моуриньо. Затова няма да е из­ненада, ако защитникът бъ­де следващият, който ще си тръгне от "Сантяго Бернабеу”

Преди Икер бе Анчелоти

Преди Касияс да бъде натирен от Реал, сметката трябва­ше да плати и Карло Анчелоти. Акциите на спокойния италиа­нец се вдигнаха неимоверно след спечелването на Десета­та, което нямаше как да не накьрни егото на белия каудильо. Карлето взе, че ликува от първи опит с ценния тро­фей, който се бе превърнал в натрапчива мания за Флорентино. Грешката на Анчелоти бе, че не се вслуша във височай­шите напътствия за оконча­телното ликвидиране на бун­тарите Касияс и Рамос. Обрат­но - треньорът не само разчи­таше безрезервно на тях, а те впоследствие станаха и най-го­лемите му приятели в Мадрид.

Легенди в прахта

Същата нерадостна съдба сполетя и Раул Гонсалес през 2010 г. - един друг капитан и символ на мадридизма, който бе прокуден през задния вход на "Сантяго Бернабеу". "Раул е един глупак ка­то Фиго", обяви присъдата Перес. За това свидетелства Хосе Антонио Кабеян в своята книга за Реал. Според известния испа­нски журналист Флорентино винаги изпадал в параноя, кого­то според него на хоризонта се появявал някой, който би могъл да засенчи абсолютния му блясък. "Висенте? Той е антитреньор!" Думите на Перес се отнасят за Дел Боске, друг спе­циалист, пропъден от "Берна­беу”

Шут за Висенте

Немислимото се случи през лятото на 2003 г. Дел Боске бе уволнен, след като спечели 2 титли в Испания и 2 Шампионс­ки лиги за 4 г. начело на тима. Заедно с настоящия селекцио­нер на червените фурии си тръгна и Фернандо Йеро - пър­вият капитан на тима, обявен за галактикос. "Дел Боске не е ис­тински треньор, както и класа­та на Касияс не отговаря за от­бор като Реал", отсече Флорен­тино малко преди мустакатият спец да бъде назначен за селекционер. А с Дел Боске и Каси­яс червените фурии станаха световни (2010) и европейски (2012) шампиони... Което не попречи на Перес да хвърли още една стрела към Висенте: 'Той не разбира абсолютно нищо от футбол".

Ред е на Бернабеу

Дел Боске и Йеро си тръгна­ха, а местата им заеха Карлош Кейрош и Франсиско Павон. То­ва бе и началото на края за га­лактикос, като трябваше да минат 11 г. и да се появи Ачелоти, за да бъде покорен отново европейският клубен връх. И с Касияс като капитан. А за Флорентино историята продължа­ва да се повтаря. Пак и пак, ка­то само имената се сменят.Сега Перес си е поставил изк­лючително амбициозна задача. Строителният предприемач вече предприе първите стъпки към разрушаването на клубния символ. Целта му е Сантяго Бернабеу, митичният прези­дент на великия Реал от 50-те и 60-те. В тази връзка босът прави всичко, за да деградира традиционният мач за еднои­менния трофей, предхождащ новия сезон. От 1979 г. той се провежда неизменно с изключе­ние на миналата година. Тази съ­що по всяка вероятност няма да се състои, което предопре­деля и неговият край.Флорентино обаче няма да спре дотук. Босът е с твърдото намерение клубният стадион да смени името си, като това бла­говидно е замаскирано с финан­сови постъпления от кандидат-спонсора. В крайна сметка в Ре­ал не може да има двама велики - мястото е само за един.


Рафаеле Риверсо, Tuttosport

Няма коментари:

Публикуване на коментар