Зима

Зима
Пролет

9 юли 2015 г.

Страните от БРИКС основаха свой валутен фонд

Китай ще има най-голям дял в капитала на новата институция

Страните от организацията БРИКС дадоха начало на свой валутен фонд на стойност 100 млрд. долара, чрез който да си помагат взаимно в случаи на финансови проблеми. 


Тази седмица членките на групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР провеждат среща в руския град Уфа.

Капиталово участие

Според заявление на гуверньора на Руската централна банка Елвира Нибулина, цитирано от Bloomberg, фондът представлява "инструмент за сигурност" за петте държави и ще влезе в сила на 30 юли. Китай ще има най-голям капитал  - 41 млрд. долара. Бразилия, Русия и Индия ще усчастват с по 18 млрд. долара, а ЮАР – с 5 млрд. Парите няма да бъдат местени от валутните резерви на страните, докато не се появи нужда. Китай, Русия и Индия вече са ратифицирали и банката на БРИКС, чийто капитал също се предвижда да достигне 100 млрд. долара. Според ръководителя на руската банка ВТБ Андрей Костин има "нарастващ интерес" страните от БРИКС да започнат да използват местни валути в търговските си отношения.

По думите на Нибулина фондът е предназначен за решава "краткосрочни проблеми с ликвидността и баланса на плащанията". Тя дава за пример кога може да е нужен подобен буфер кризата от 1998 г., когато Русия фалира по дълга си в местна валута. Нибулина обаче уверява, че страната не вижда нужда и няма намерение да използва новия фонд в скоро време. През миналата година Русия изразходва близо 90 млрд. долара от резервите си, за да овладее рязкото обезценяване на рублата. През последните месеци обаче резервите на централната банка отбелязват ръст.

Растящо влияние

БРИКС представлява над една пета от цялата световна икономика. Обединеният им БВП е с размера на икономиката на САЩ, докато през 2007 г. е бил двойно по-малък. "Въпреки някои разочарования в икономическото представяне на страните от БРИК (без ЮАР) общата им тежест в световния БВП продължава на нараства, с което се увеличава и тяхното значение", коментира Джим О'Нийл, бивш главен икономист на  Goldman Sachs, който за пръв път използва акрионима БРИК през 2001 г.

За Пекин институциите на БРИКС са един от начините да подкрепи разрастващата се роля на страната в световен мащаб. Наскоро Китай учреди Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, която е пряк конкурент на доминираните от САЩ международни финансови институции. Пекин работи и върху амбициозната инициатива "Нов път на коприната", която трябва да улесни икономическите връзки между Азия и Европа.

"Западните държави често водят политика "с нас или против нас" спрямо Китай. Китай обаче не е нито със, нито против западните сили", отбелязва Жу Жиежин, спрециалист по БРИКС в шанхайския университет "Фудан". "Китай приема съществуващите рамки, като същевременно се опитва да въведе промени в тях. За страната е по-добре да го прави заедно с БРИКС вместо сама", изтъква той.

Паралелно със срещата на БРИКС в град Уфа се провежда и заседание на Шанхайската организация за сътрудничество. Тя бележи началото на процеса по присъединяване на Индия към организацията, което ще спомогне за изпълнението на мащабни енергийни проекти съвместно с Китай и Пакистан.

 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар