Зима

Зима
Пролет

10 август 2015 г.

2015 - годината на местните избори и кървавите свади

Почнаха ли Голямата надпревара за гласове, игрите на глада и властта?

Държавата е България, годината е 2015, лято е...

След около два месеца в България ще настъпи отново Апокалипсис. Защо ли?

Честито, минаха 4 години и ние отново сме готови да посрещнем с отворени обятия Местни избори '2015. Всъщност, като се замисля, ние - избирателите никак не сме подготвени за това, нито пък се вълнуваме вече, защото от 25 години насам изборите нищо кой знае какво не променят. Дет' се вика, ако променяха, можеше и да ги забранят!

Конфигурацията си я знаем, партиите си ги знаем, номерата им ги знаем.

Всеки избирател знае за кого ще гласува, няма никакви колебания, защото няма и особено голям избор. В България сме така - избираме "по-малкото зло" или просто избираме да не гласуваме. А когато доброволно се откажем от правото си на избор, даваме път на преразпределението на гласовете ни от чужди ръце и умове.

Есента обаче ще бъде много вълнуваща за нашите управници, за партиите им, за издигнатите от тях кандидатури... Вълнуваща, но и много скъпа. Знаете, никъде няма такова нещо като безплатен обяд, но по ИЗБОРИ има!

Безплатен за избирателите, скъп за избраните ... а после обратното.

От този ол инклузив за един ден и то през октомври, най-често се възползват тези, които най-малко разбират смисъла на "българския безплатен обяд". Тези, които не се интересуват и не питат "Защо?", а директно са готови за ядене, протести, несъзнателно гласуване, бой и ... и бой!


Точно тази целева група в обществото е уязвима и лесна за манипулация, но същевременно много силна и трудна, когато става въпрос за бой, кръв и ексцесии.

Досетихте ли се за кои става въпрос? Разбира се, не е трудно - ромите.

Някога питали ли сте се

защо през 2015 година кървавите свади между цигани и българи станаха толкова често явление?

Дали просто така се намразиха изведнъж и започнаха да се избиват заради силна музика и шумни ромски сватби? Да не би чак през 2015 година ромите да започнаха да купонясват шумно? Защо пък точно 2015?

На тези въпроси, драги читатели отговорът е един и много прост, отговор, който вече чуваме, четем и виждаме навсякъде около нас - ИЗБОРИ!

То, Алеко Константинов го е написал в далечната 1895 година, ние само трябва да си го припомним. Нарисувал ни е герой, който живее необезпокояван у всеки управник и до днес:
 

- Гого, дай тука ракия - командува бай Ганьо. - Плюскайте, мама му стара, аз плащам. Цигуларите защо мълчат? Чàлънъз бе, ченгенелер! Надуй кларнето бе, какво ме зяпаш като говедо? Ха така! И-и-их-ха-ха!

- Данко, раздай сега на всекиго по един сноп бюлетини! Хайде сега, момчета, напред. Кураж! Да живее Негово Царско Височество, урааа!...

- Ураааа!...


И тръгнаха... избирателите!

И ние така - 2015 година, 365 дни на празни джобове, кървави свади и простотия ...

Важно е един път на четири години музика да свири, да ядем и пием на корем ... живи и здрави до след четири години пак!




Сабие Хадживезулова, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар