Зима

Зима
Пролет

10 август 2015 г.

Шотландия ще забрани генетично модифицираните култури

Правителството на Шотландия заяви, че възнамерява да забрани отглеждането на ГМ /генетично модифицирани/ култури на своята територия.

Мярката се предприема, за да може страната да запази своята марка за „зелена и чиста" продукция, като също така не се наблюдава търсене на ГМ продукти от страна на потребителите.

Ричард Локхийд, министър на околната среда в шотландското правителство, заяви, че възнамерява да се възползва от новите европейски правила, които позволяват на всяка страна сама да прецени дали да въведе или да забрани ГМ културите на своя територия.

Според Локхийд има голяма вероятност, ако Шотландия започне да отглежда ГМ култури, това да навреди на нейната разпознаваемост като „зелена и чиста" страна. Това от своя страна ще заложи на карта бизнеса с храни и напитки в страната, който се оценява на 14 млрд. паунда.

Локхийд вече е уведомил британското правителство за намеренията на местната управа. Шотландия се радва на доста голяма независимост от централната власт в Лондон, припомня агенция „Ройтерс", цитирана от economy.bg.



Няма коментари:

Публикуване на коментар