Зима

Зима
Пролет

15 август 2015 г.

“Гражданската” поскъпна тихомълком

Оказва се, че повишението на цената на “Гражданска отговорност” започна още преди приемането на промените в Кодекса за застраховането
 
 Застраховката “Гражданска отговорност” е започнала да поскъпва тихомълком в разгара на лятото, сигнализираха читатели на “Монитор”. 

Срав­нявайки старата си полица с новата, платена към един и същ застраховател преди броени дни, те са установили, че миналата година са броили за “Гражданска отговорност” 170 лв. за 2000-кубиков джип, а тази години това вече им е коствало 200 лв. Клиенти на други компании също са усетили поскъпване на най-масовата полица, но то било в рамките на 10 лв.

Така се оказва, че повишението на цената на “Гражданска отговорност” започна още преди приемането на промените в Кодекса за застраховането. Заради включването на още държави, в които българската полица ще е валидна, и заради десетократно по-високите лимити за обезщетения (10 млн. лв., но без значение от броя на пострадалите) се появиха прогнози, че задължителната полица ще поскъпне с 30%.

В момента сертификатът “Зелена карта”, който прави валидна българската заст­раховка в чужбина, задължително влиза в полицата за страните от европейското икономическо пространство, но за други 13 държави се купува допълнително. Ако депутатите приемат предложението задължителното покритие да обхване и тези държави, това ще доведе до оскъпяване на полицата дори и за шофьори, които не излизат от България, казват специалисти, цитирани от БНР. Сред тези държави са Турция, Сърбия и Македония. 


Ако застрахователите трябва да допълнят риска от пътни произшествия в тях, както предполагат новите текстове, това ще оскъпи “Гражданската отговорност” за много водачи, обясни Цветанка Кру­мова, която ръководи една от големите застрахователни компании у нас. “Ес­­тест­вено е, че полицата ще бъде по-скъпа, защото ние ще трябва да прилагаме една усреднена премия за целия обхват на застраховката”, поясни тя.

Хората, пътуващи често към дестинациите, които предстои да бъдат обхванати задължително от “Граж­данска отговорност”, може дори да спечелят. За тези, които никога не излизат извън територията на Бъл­гария, които досега имаха възможност да получат отстъпка, тази отстъпка вече ще бъде невъзможна, коментира още Цветанка Кру­мова.

Зам.-шефката на Коми­сията за финансов надзор Ралица Агайн е категорична, че не трябва да има поскъпване на “Гражданската”. Мотивът й е, че застрахователите вече не могат да искат допълнително да се плаща за “Зелена карта”.

Около 30% от щетите са за произшествия в чужбина

Според Орлин Пенев, който ръководи националното бюро “Зелена карта”, поскъпването няма да е драстично. По думите му пазарът е твърде крехък и твърде чувствителен, за да се сбъднат прогнозите за 30, 40 или 50 процента поскъпване на “Гражданска отговорност”. “Не мисля, че би могло да стане това нещо в скоро време”, смята Пенев, който иначе е съгласен, че цената на полицата е изключително ниска от гледна точка на елементите, които се покриват.

Новите текстове в застрахователния кодекс трябва да бъдат приети в парламента през есента.

Заради увеличаване на броя на държавите, в които ще важи зелената карта, дори шофьорите, които не карат извън България, ще плащат по-скъпа полица

Няма коментари:

Публикуване на коментар