Зима

Зима
Пролет

27 август 2015 г.

Петте основни проблема на прекалено добрите хора

Да бъдеш добросърдечен е едновременно благословия и проклятие.
 
Това е черта от характера, на която мнозина се възхищават, но и от която много хора се възползват. 

Така че ако сте свестни, безкористно сърце и добра душа, то може би вече сте се натъквали на поговорката "прекалено хубаво не е на хубаво".

Добрите хора будят съмнение от една страна, от друга са лесна мишена за използвачите. 


Добротата може да бъде слабост на характера в даден момент, а в други ситуации може да бъде Божи дар.

Ако вие сте добряк, част от хората от обкръжението ви ще ви смятат за ангел и/или за истинско слънце, а другите ще ви използват за собствена изгода и ще ви смятат за твърде безхарактерни, безгръбначни и слаби.

Ето и 5-те основни проблема, с които ще се сблъскате, ако сте твърде добросърдечни:

1. Вие може да се превърнете в "изтривалка" за околните.

Ако сте твърде добри и безкористни, всички хора от обкръжението ви - приятели, гадже, колеги, роднини и дори напълно непознатите, ще чувстват, че могат да ви товарят с проблемите си и да ви прехвърлят ангажиментите си. Освен това ще очакват от вас услуги, съчувствие, помощ, подкрепа и др., просто защото ще усетят, че вие сте готови да им ги предложите. Няма лошо, но ако ще правите всичко това, то просто изисквайте и уважението на околните, иначе наистина ще се превърнете в тяхна изтривалка.

2. Вие често ще бъдете смятани за наивни.

Да си добър и да си наивен има известна разлика. Може да си и двете, но не е задължително.
 

Понякога хората-оптимисти, които винаги виждат чашата "наполовина пълна" и винаги усмивката "е закачена" на лицето им, са считани за наивни, но това че са позитивно настроени към света, не ги прави такива. Обикновено, когато човек си създаде една позитивна аура, хората често го смятат за добър и се възползват от него, смятайки, че той няма да е в състояние да реагира отрицателно. Не се бъркайте - ако човек е интелигентен и образован, той ще усети, ако искате да му навредите, смятайки го за наивен.

3. Рядко ще ви вземат на сериозно.

Свестните, усмихнати хора, често изглеждат твърде безгрижни, а от там и безотговорни и за това често другите не ги вземат на сериозно. Околните сякаш не вземат под внимание тяхното мнение, не уважават тяхната дума и не ги хвалят за техните постижения. Уважението и респектът се печелят по-лесно със сериозна и дори с кисела физиономия, отколкото с усмивка. 

4. Другите ще очакват да им прощавате бързо.

 Добрите хора не могат да таят злоба и да потискат пасивна агресия към другите и затова често стават тяхна жертва. Околните знаят, че добряците ще им простят всичко и то бързо. Това е проблем, защото с течение на времето добросърдечните хора стават малко по-недоверчиви към хората от обкръжението си и се изпълват с негодувание към самите себе си.

5. Ще заобичвате бързо и ще разлюбвате трудно.

 Да бъдеш прекалено добър е лошо, защото лесно можеш да се влюбиш в грешния човек, а това е рецепта за бедствие. Добряците се грижат повече за интереса на половинката си, отколкото за своя собствен. Тях ги е грижа повече любимият им да е щастлив, а тяхното лично щастие остава на по-заден план. Ако можем да формулираме по-правилно ситуацията - човекът със златно сърце често инвестира повече във връзката си от своя партньор. Той просто е по-щедър, по-благороден и по-самоотвержен, но това може да бъде опустошително за него в даден момент. Особено, ако половинката му не го оцени по достойнство!



Тialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар