Зима

Зима
Пролет

27 август 2015 г.

Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече

Проф. Ганчо Ганчев: Бизнесът ни не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност

 България не е сред най-бедните страни, средното ни жизнено равнище е по-високо от това на редица африканските държави. Но нищо чудно в един момент да се окажем зад тези държави, защото в някои от тях текат много динамични икономически процеси, например в Етиопия. 

Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според анализа на икономиста има известни тенденции към покачване на доходите у нас. 


"В България доходите растат по-бързо в сравнение с останалите европейска страни. Но поради това, че разликата е толкова голяма и трудно може да бъде стопена тези положителни тенденции не водят до промяна в положението на българина", обясни професорът.

По думите му не само България се бори с бедността, това е цел на цялото човечество – има програми на Световната банка, на ООН, на ЕС.

Според Института за пазарна икономика нарастването на минималната работна заплата е основната причина за бедността у нас, но тази теза е абсурдна, смята професорът.

"Тази минимална работна заплата е изключително ниска, тя е в пъти по-ниска от тази в Гърция, която в момента е в сериозна криза", мотивира се той и припомни, че тези пари не покриват почти нищо от потребноститите ни. Той обясни, че не винаги проблемът с бедността или липсата на заетост трябва да се търсят в пазара на труда.

"Има едни аспект, на който у нас не се обръща внимание – свързаността на хората. В съвременните условия това означава, че всеки трябва да има достъп до комуникационни услуги, много е важно да имат достъп до финансовата система", обясни икономистът.

"Най-бедната част от населението – ромите, са изключени от всякакви икономически механизми. Акцентът би трябвало да бъде към тяхното включване, включително възможност за микрокредити, те самите да започнат някакъв бизнес. Не трябва да се мисли, че само държавата или бизнесът създават работни места. Трябва да се акцентира на такива форми за обучение, които да повишат активността точно на тези хора", смята икономистът.

При най-бедните хора има сериозен проблем – това е така наречена "култура на бедността", т.е. възпроизвеждане на едно поведение.

По думите му, ако България иска да оцелее като икономика, би трябвало да преодолее процеса на отлив на работна сила в чужбина.

"Тук трябва да се създават високоплатени работни места, които са конкурентни със западните страни. Това вече се случва в някои сектори, но като цяло сме икономика, която се развива бавно", каза Ганчев.

Според работодателите причина минималната заплата у нас да е толкова ниска е ниската производителност на труда.

Проф. Ганчев обаче обясни, че тезата е абсолютно неправилна. Производителността зависи 99% от технологиите, от организацията във фирмата. Една високоорганизирана фирма, работеща със съвременни технологии, не може да има ниска производителност. 


"Следователно опираме до това, че бизнесът не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност и оттук са ниските заплати. Това го показват и всички международни изследвания за нашата икономика", разясни икономистът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар