Зима

Зима
Пролет

28 август 2015 г.

Девет неща, от които трябва да се откажем за по-добър живот

Откажете се от някои навици за да видите по-доброто...

 "Ние сме това, което мислим. Умът е всичко."
Буда


От собствен опит знаете, че нагласите ни за света, начина, по който възприемаме всичко около нас, е това, което го прави такъв, какъвто е. Ако го приемаме за хубав, ще го виждаме като хубав. И обратното. Но не е лесно да се промениш, не е лесно да започнеш да вярваш изведнъж в различни неща.

Затова започнете с малки стъпки, създайте си малки навици и постепенно се променяйте. Или обратното – откажете се от някои навици. За да видите по-доброто.

1. Не си правете прибързани изводи

Този навик ни убива по два начина. На първо място, решаваме, че знаем какво ще се случи, така че ставаме невнимателни и действаме въз основа на това решение. Второ, имаме чувството, че едва ли не можем да четем мисли и знаем защо другите хора правят това, което правят, или мислят това, което мислят. Това е много грешно! Именно тази глупост разрушава отношенията, както нищо друго не може.

2. Не драматизирайте

Много хора превръщат в катастрофи малките неуспехи. Има си приказка за това – правят от мухата слон. Но този навик поражда тревога, която в действителност не съществува или е толкова малка, че не си струва да се безпокоиш. Защо хората правят така? Може би, за да се чувстват важни и нужни. Истината е обаче, че това е толкова глупаво, колкото и пагубно за нас самите.

3. Не си измисляйте правила

В 99% от случаите всичките „трябва“ и „длъжен съм“, които сами си повтаряме, са абсолютно безполезни. Всичко, което ви носят, е нервност и чувство за вина. Следвайки тези въображаеми правила, само си поставяте ненужни ограничения и детински порядки. А когато прехвърлите тези правила върху другите, се превръщате в абсолютен маниак или самоуверен фанатик.

4. Избягвайте ограниченията

Думите, които използвате, могат да ви превърнат в песимист до мозъка на костите ви. Негативният език и критиката пораждат негативен начин на мислене. Сложите ли нещата в определени категории, ще спрете да виждате истинското им значение и ще ограничите мисленето си до абсолютната безполезност. Не си поставяйте ограничения и избягвайте негативните изрази.

5. Не бъдете перфекционисти

Животът просто не се ограничава с двойственост. В повечето случаи достатъчно означава точно достатъчно. Ако искате за себе си идеалната работа, по-скоро няма да я намерите. А всяка друга работа ще ви изглежда много по-зле, отколкото е в действителност. Същото е с идеалните отношения. Перфекционизмът е „ментално заболяване“, което няма да ви позволи да се насладите на живота, а непрекъснато ще ви кара да искате това, което не съществува.

6. Не обобщавайте

Един, два, три – неуспехите могат да бъдат малко или пък повечко – но това не е признак за постоянен провал. А единичната победа не ви прави гений. Събитието, хубаво или лошо, не е винаги признак за тенденция. Като правило, нещата са такива, каквито са, и нищо повече.

7. Не приемайте нещата присърце

Повечето хора около вас, дори най-близките ви, не говорят и не мислят за вас през 99% от времето си. А пък съседите или някои от колегите ви дори и не са си помисляли за вас, някои пък дори и не са чували за вас. И не искат и да чуват. Житейските успехи и неуспехи, топлотата или равнодушието на другите хора няма никакво отношение към вас. Не приемайте всичко лично и не си слагайте на сърцето думи и действия, които погрешно сте изтълкували като насочени към вас.

8. Не се поддавайте на апатията

Тренирайте да бъдете оптимисти. Ако очаквате лоши неща в живота си, ще ги намерите. Негативната настройка е като да гледате света в криво огледало. Тогава ще забележите само недостатъците, а качествата ще останат незабелязани. А ако започнете да търсите позитивното, именно позитивни неща ще намерите.

9. Не живейте в миналото

Това е може би най-важният съвет – забравете и продължете напред. Повечето от гнева, мизерията, разочарованията, нещастията и отчаянието в този свят идват от хората, които таят себе и обиди и проблеми от миналото. Колкото повече ги прехвърляте в ума си, толкова по-лошо ще се чувствате. Не се борете с нещастието, разгледайте го от всички страни. И ще намерите големите плюсове, вместо малките минуси. Направете това и ще отнемете на миналото способността да ви нарани.


Beu.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар