Зима

Зима
Пролет

29 август 2015 г.

Екологично гладен народ

Може би има резон във всичките предупреждения за вредната храна, но не бива да се прекалява с постоянното облъчване кое ни убива и кое не...
 
Здравословното хранене стана изключително модерно през последните години. Дотолкова модерно, че чак дразнещо. 

Вече всеки втори човек твърди, че почти всеки продукт едва ли не ни убива – то не бяха трансмазнини, Е-та, захар, хормони, ГМО и какво ли още не. Сигурно има голяма доза истина и в това, но се стигна дотам, че обикновеният потребител не смее да си вземе нищо от магазина, защото ще си съкрати така или иначе гладните дни живот. 

На този фон има хора, които си взимат биобоза за 5 лева и биобаничка за 2,50 и очакват да живеят с орлите. Този тип хора ти гледат всеки залък в устата с критичен поглед. „Как може да го ядеш това, знаеш ли колко е вредно?”, е редовният въпрос. Едва ли обаче и най-вредната храна е по-вредна от недоимъка, нервите, цигарите, алкохола и постоянния стрес, на който сме подложени. 

Докато се роят такива „орли”, се появяват нови и нови експерти, които забогатяват на гърба на гладния за здраве болен българин. Оказва се сега, че и хлябът бил вреден. Хибридната пшеница била новият масов убиец. Демек трябва да спрем да ядем и хляб, че да оцелеем. А всъщност за много хора именно насъщният е начинът на оцеляване. Та модата посегна и на хляба. Край на филийките с маргарин и мед, край на препеченото хлебче с масло и сирене (особено ако сиренето не е от няколко литра прясно мляко), край на питките и погачите с шарена сол. Ще ги заменим например със сок от нони или с хляб от лимец. Последният не е никак лош в интерес на истината, но една филийка в ресторанта ти я таксуват на 2 лева. 

Колко ли хора, за които лев за хляб на ден е много, могат да си го позволят? Малцина. И докато някои хора се опитват да печелят на гърба на средната класа, която си умира да живее здравословно, има други, които го правят на гърба на изгладнелия българин. 

Може би има резон във всичките предупреждения за вредната храна, но не бива да се прекалява с постоянното облъчване кое ни убива и кое не. Все пак на дядо Иван от село Гниляне му е все тази дали ще си топи боба с хляб от биопшеница или с такъв, направен от хибридния й еквивалент. 

За да живеем здравословно, трябва първо да започнем да живеем изобщо. В дни, в които хората просто искат да не са толкова гладни, едва ли им е до това какво изобщо ядат. Не че трябва да толерираме производителите, които с цел печалба ни тровят с евтини и некачествени продукти, но не бива и да се вманиачаваме прекалено. Все пак и „трътките” от немски салами не са лоши, особено на фона на опашките, ноктите и кожите в други продукти родно производство.

Оказа се обаче, че и те били вредни и за да преборим последствията от яденето на „трътки”, трябва да се лекуваме с ултрамодерните нови здравословни хранителни добавки, които са „доказано” ефективни. Всичките те са на основата на водорасли, гъби, злата на инките, чудесии от Сибир, фекалии от прилепи. Все неща, които населението на планетата е забравило от хилядолетия, но предприемчивият търговец се е сетил да ги възроди. 


Та докато наблягаме на манията да живеем здравословно с какво ли не, ще си останем един екологичен, но гладен народ.


Боян Димитров

Няма коментари:

Публикуване на коментар