Зима

Зима
Пролет

15 август 2015 г.

Софийските кина отидоха на кино (галерия)

Десетки салони се превърнаха в казина, ресторанти и магазини

Близо 40 салона, съществуващи допреди 15 години, днес просто ги няма. 


Част от тях пустеят тъжно, други са превърнати в казина, ресторанти, магазини, барове или пък в офиси и супермаркети. Във всеки столичен квартал жителите му се радваха на модерен за времето си киносалон с прожекционен апарат. Най-много филми се даваха в центъра на София, където имаше и най-много културни центрове. Днес само някой стар ръждясал надпис или пожълтял плакат напомня, че там е имало кино.

Репортер на „Всеки ден" попита десетки случайни минувачи, които се намираха в близост до бившите кина, дали си спомнят за тях. По-възрастното поколение софиянци с носталгия отбелязаха как там и преди 1944-а и след това са гледали първо американски, а после и съветски и български филми. 


Младежи изобщо не бяха чували, че например сегашната мека на чалгата - „Син сити", всъщност е бившето култово кино „Георги Димитров". Там по-рано се помещаваше и читалище, пак носещо името на комунистическия вожд.

Преди 9 септември 1944 година в София е имало над 40 киносалона. Най-известните сред тях са били „Балкан", „Хемус", „Пачев", „Роял", „Глория", „Капитол", „Уфа", „Артилерист", „Струма", „Македония". До избухването на демокрацията столичните киносалони са над 55, като в тях влизат и читалищните кина.

Преди прословутата приватизация на „София филм" ЕАД (наследник на Главно управление „Кинефикация") преди десетина години в активите му влизат 11 сгради с общо 16 зали. Сред тях са известните кина „Европа палас" (бивше „Димитър Благоев"), „Москва", „Ново кино Славейков", „Глобус", „Сердика", „Изток", „Витоша", „Модерен театър" (общо четири зали), „Урвич" и „Мир" (две зали).

Първото кино в София, открито през далечната 1908 г. на столичния булевард „Мария Луиза", се нарича „Модерен театър". По времето на социализма е прекръстено на името на писателя и виден земеделски лидер Цанко Церковски. След началото на демокрацията се оказа, че имотът е на израелски гражданин. Днес хубавата червена сграда в стил виенски сецесион, която е паметник на културата, пустее. На фасадата стоят стари културни афиши от концерти, театрални постановки и филми. От табелата е останало само името „Модерен".

Подобна е и съдбата на емблематичното кино „Сердика" и едноименния хотел над него, намиращи се срещу паметника на Васил Левски. Сградата бе изтърбушена изцяло, а вече почти десет години там виси огромно пано, скриващо ужасната гледка. Там преди години цъфна огромен билборд на Краля на фолка Азис, който рекламираше новия му макси сингъл „Как боли". Институциите, както и част от столичани бяха скандализирани от факта, че задникът на певеца лъщи от фасадата точно срещу бесилката на Апостола. Наложи се лично тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов да свали рекламното пано.

На мястото на кината „Изток" и „Култура" днес се издигат големи хипермаркети. „Била" завзе салона срещу хотел „Плиска", а „Карфур" се настани в кино „Култура", където по времето на соца любителите на научнопопулярните и документални филми им се наслаждаваха на големия екран. В близост бе и кино „Глобус", където днес е супермаркетът „Пикадили".

„Москва" бе превърнато в търговски център с магазини и офиси, а кино „Димитър Благоев", след 1989 г. преименувано на „Европа палас", е изтърбушено и се ползва като склад за улични продавачи на бельо, чорапи и дрехи. В близост до него има и ресторант. О, да помня, помня, тук беше кино „Димитър Благоев", каза с усмивка любезният търговец, нареждащ стоката си на улица „Граф Игнатиев" пред киното. Запитан от репортер на „Всеки ден" дали там е гледал филми, мъжът отговори утвърдително и призна, че съжалява, че сега сградата пустее. Един пожълтял афиш „София филм" напомня за някогашната културна институция. Възрастна двойка сподели, че последните български филми, които са гледали в „Москва" и в „Димитър Благоев", били „Нощем по покривите" на Бинка Желязкова и „Мечтатели" на Иван Андонов в края на 80-те години. „Мир" на „Денкоглу" пък стана платен паркинг.

Кино „Славейков" на едноименния площад донякъде бе запазено, макар и не в предишния си вид. Сега на негово място се помещава Френският институт, в който има модерна зала за филми, наречена „Славейков". Столичани коментираха благосклонно, че кино „Млада гвардия" стана дом на най-голямата книжарница в България - книжен център „Гринуич". Просторният и уютен храм на четивата се намира на ъгъла на бул. „Витоша" и ул. „Солунска". 


Кино „Витоша" също бе превърнато в книжарница и така не последва тъжната съдба на останалите салони. Филмотечно кино „Дружба" на бул. „Патриарх Евтимий" все още продължава да съществува, макар и под името „Одеон".

Днес любителите на старите ленти може да ги видят отново на голям екран, като Националната филмотека редовно организира тематични прожекции. Бившето кино „Дружба" съвместява функциите си на филмотечно с това на съвременно кино и прожектира както стари филми, така и актуалните заглавия и е домакин на всички големи столични фестивали.

За щастие на кинаджиите и на истинските киномани е запазен и Домът на киното на ул. „Екзарх Йосиф". Там мнозина столичани отиват, за да усетят уюта на старите филмови салони. Всъщност днес единствено кино „Влайкова" на ул. „Иван Асен II" запазва духа, техниката и обзавеждането си отпреди близо половин век. Там, за да откриете касиера, трябва да звъннете на специален звънец. Всъщност салонът е запазен, благодарение на чист късмет и на факта, че там се намира и едноименното читалище, което все още функционира. 


Другите киносалони просто отидоха на кино - те бяха продадени за жълти стотинки, а скъпата кинопрожекционната техника демонтирана и разграбена.

Кино "Георги Димитров" се превърна в мека на чалгата

   Кино "Модерен театър" също отдавна не работи

Голямо пано покрива изтърбушеното кино "Сердика", както и едноименния хотел

"Карфур" окупира кино "Култура"
Супермаркетът "Пикадили" се настани в кино "Глобус"
Магазини и офиси се помещават в бившето кино "Москва"
Бельо и чорапи се предлагат пред някогашното кино    "Димитър Благоев"

Марина Чертова, "Всеки ден"

Няма коментари:

Публикуване на коментар