Зима

Зима
Пролет

15 август 2015 г.

Епохата на Великите открития

Няма нещо, което българският историк да не може да намери. Освен парите ни, които изчезнаха преди 25 години...

Живеем в епохата на Великите открития! Горе-долу на всяко пълнолуние историците у нас се активизират и почват да откриват като луди: я крепост, я цял град, я жива вода.

Магелан и Колумб могат направо да си изядат дипломите на откриватели. В сравнение с българския Историк и българския Археолог те са като първолаци, отишли за първи път сами до супера. Намерили били някакви континенти. Е, к,во толкова са направили - качили се на кораба и направо, направо, докато доплуват. То да намериш нещо, дето съществува, всеки може. Я да пробват с несъществуващи неща?

Няма нещо, което българският историк да не може да открие! Цели цивилизации никнат изпод нозете му – реални и приказни. Кеф ти траки, кеф ти друиди, кеф ти Дракула, кеф ти Малката Русалка – всичко откриваме! Стига да е в по-далечното минало и да не е много сигурно, че е съществувало. Няма да се учудя, ако идното лято намерим я патъците на Малкия Мук, я шлифера на некой Господ.

Затруднения ни докарват само близкото минало и всичко, за което си знаем, че съществува. Като например къде са ни парите? Къде са им досиетата? Къде са дипломите на половината депутати? Къде са ни пенсиите, застраховките, заводите, доматите, курортите, плажът, пионерският дворец, “Балкантон” и авиокомпания “Балкан”?

Бас държа, че ако се появи конкурент на Божидар Димитров и компания, които да могат да открият близкото ни минало, народът ще го избере за цар и ще му даде колкото има царски щерки за жена. Поне царски щерки у нас бол. То и без това Божидар Димитров напоследък го е закъсал. Уж жива вода откри, пък тя отровна. И поля с нея не друг, а премиера. Не знам, не знам, то в тия среди след подобни грешки няма прошка. Та се притеснявам да не се наложи скоро да търсим и самия Божо Димитров. А той като артефакт от настоящето едва ли ще бъде открит лесно. Колко народ изчезна така, без да знаем къде е. Ми някой да е чувал нещо скоро например за Дянков?

Бил в чужбина. Да, бе, знаем я ние тая чужбина. То и Веска Меджидиева, и Братя Галеви, и Маргините, и те са все в чужбина. Другите народи по един Елвис или Гагарин имат в неизвестност, ние горе-долу до цял випуск хора сме го докарали.

Така че предстоят още открития, но те няма да се направят от това поколение. Видяло се е. За да не е съвсем капо бъдещето поколение, освен изчезнали хора ще им завещаем и множество капсули с послания.

Няма живо пионерче в България, което да не е участвало в заравянето на важни препоръки и пожелания за комунистите от бъдещето. Аз лично зарових една сребърна чиния с Людмила Живкова на камбаните. Беше детска асамблея, а аз бях пеперудка... Хубави времена бяха, а сега....

Но да не се отклонявам. Важното е, че тази традиция продължава. Ето сега, пак Людмила, но Филипова, ще заравя капсула с мъдри мисли в Антарктика. Всеки българин може да участва и да прати своето послание до бъдещето на https://poslanie-antarctica.com. Първите вече пратиха. Хубави думи, умни думи. Примерно: “Бъдете верни на себе си!” или “Обичайте природата, спасете китовете!”, “Спрете войната!”, “Нахранете уличните котки!”, “Пушенето вреди на Вас и хората около Вас!”, “Пешо, върни ми парите!”, “Всички хора са равни!”, “Продавам опел и къща в Омарчево!”.... Това няма да са само послания, а късчетата от цяла една цивилизация.

Така хората от бъдещето ще могат парченце по парченце да възстановят цивилизацията на ХХI век, ако, не дай Боже, тя изчезне.
 

Единственото, което ме притеснява в тази инициатива, е, че хората на бъдещето ще създадат цивилизацията си по български модел. С всичките дракули, русалки, вески-меджидиеви и изчезнали досиета. И веднъж като ги пръкнат отново, няма да има отърване.

Затова може би да помислим и за капсула с послания, които да са писани от българските министри на икономиката. Ако се докопат до нея хората на бъдещето, спукана им е работата. За има-няма 20 години ще изчезнат и ще може да се почва пак на чисто!


Лола Монтескьо, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар