Зима

Зима
Пролет

11 август 2015 г.

Варна – революция, ама другия път!

След петнадесет загубени години в третия по големина град в страната няма нищо по-лесно от това да организираш протест и след това да го оседлаеш

Един коментар във Фейсбук за случилото се миналата сряда в общинския съвет във Варна гласеше следното: "На пръв поглед много напомняше миниреволюция - народът нахлува и а-ха да се саморазправи с омразните си политици. А те, необяснимо, нямат дори елементарен инстинкт за самосъхранение." Да, така изглеждаха нещата - различни групи протестиращи, всяка със своите проблеми, окупират залата на общината и едва ли не държат съветниците като заложници. В рамката на телевизора.

На живо картината беше различна. В задънената улица, в която третия по големина град в страната се лута вече 15 години, няма нищо по-лесно от това да организираш протест и след това да го оседлаеш. И протестиращите го знаят, но вече са готови на всяка сделка, само и само гласът им да бъде чут.

Гняв под обсада

Още преди да са отшумели виковете в залата на общинския съвет във Варна, градският лидер на социалистите Борислав Гуцанов официално "пое отговорността" за протеста на гражданите от кв. "Чайка". Той бе срещу приемането на подробен устройствен план, който разрешава мащабното застрояване на зелените площи в един от малкото нормални панелни квартали на България. 

"Помогнахме логистично за жалбите срещу решението (...), за протестите, които бяха организирани в квартала", каза той в интервю за "Стандарт".

Преди него в няколко онлайн публикации общинският съветник и кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов също обяви, че партията му "Възраждане" застава зад недоволните от друг варненски район - "Младост". Те протестираха срещу строителството на блок за "социално уязвими семейства" - елемент от шестгодишна общинска програма на стойност 20 млн. лв. за интеграция на ромите.

От тази позиция Костадинов се обърна към председателя на общинския съвет с програмното изречение: "Днес не вие, а гражданите определят дневния ред."

Трета част от присъстващите бяха политически и бизнес поддръжници на зам.-председателя на общински съвет във Варна Янко Станев. Този път - в ролята на спортни деятели, които бранят интересите на неофициално свързвания с него футболен клуб "Спартак 1918".

Четвърти отбор "протестиращи" бе този на група младежи по бермуди и потници, слезли сякаш току-що от шампионската стълбица на турнир по бодибилдинг.

В такава обсада откровеният гняв на останалите - собственици на заведения по безкрайно ремонтираната централна пешеходна зона във Варна, семейства с репродуктивни проблеми, шофьори от градския транспорт и хора от квартали без канализация, бързо потъна във врявата на предизборния купон. Най-силният глас в него се оказа този на Костадин Костадинов.

Отблизо и на живо

"Ние не искаме да ни класифицират и респективно противопоставят по тази ос (ляво – дясно, бел. ред.). Ние считаме, че оптималният път е само един, не ляв или десен, а националноотговорен" (правописът е по оригинала). Този банален цитат от сайта на партията "Възраждане" дава отговор на въпроса "Кои сме ние". Но в други публикации лидерът й е доста по-експресивен.

"Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация", написа Костадинов в блога си по адрес на циганите, потънали в калта на наводнения варненски кв. Аспарухво през юни миналата година. Нарече ги дори "подчовеци".

Но Костадинов има и друг комуникационен трик.

В разгара на предизборната кампания за местна власт през 2011 г., дни след тогавашната трагедия в с. Катуница и ареста на цар Киро, той сам предизвика зрелищното си задържане, като поведе към едно от гетата във Варна отряд младежи с метални пръти.

През пролетта на тази година, за да напомни за партията си, Костадинов инсценира протест заради учебното съдържание по история. Пред два пъти повече журналисти петимата му сподвижници заплашиха, че ще спрат децата си от училище, ако уроците не бъдат променени. Разбира се, не се случи нито едното, нито другото. Но лидерът на "Възраждане" все пак успя да обиколи студиата на всички телевизионни канали.

Колкото до "дневния ред", който беше подготвил за миналата сряда, той бе следен отблизо, буквално от трибуната на общинския съвет във Варна, и предаван live от телевизията на "Атака" - "Алфа".

Deus ex machina

Този израз, както е известно, е свързан с древногръцкия театър. Там "богът" бил спускан на сцената, за да сложи край на безизходно драматично действие .

С тази задача и точно толкова внезапно сред протестиращите във Варна се появи кметът на града Иван Портних. След неговата намеса "отгоре" вече нищо не изглеждаше необяснимо. "Винаги съм казвал, че аз съм последният човек, който би защитил новия ПУП на квартала ("Чайка" -  бел. ред.), каза той. Ако запазим спокойствие, след малко ще има нормално и положително решение по този въпрос."

След тези думи съветниците от мнозинството, доминирано от ГЕРБ, бързо отмениха решението си за приемането на ПУП-а. Те вероятно не си спомниха, че в края на юни т.г. Портних бе казал пред същите протестиращи: "Идеята на този ПУП е да няма строителство на парче и да се обособят два големи парка, да се разширят детските градини и да се реши проблемът с паркирането..." И че именно тези съветници приеха плана, според който в зелените пространства на квартала могат да се строят нови жилища.

По следващата точка от "дневния ред на гражданите" Портних каза така: "Подвеждането на темата за стратегията за ромска интеграция създава напрежение и предлагам на съвета да я оттегли."

И съветът я оттегли. Нищо, че още през юни 2013 г., по време на първата си предизборна кампания, Портних написа в блога си: "Не можем да се правим на псевдозагрижени за живеещите тук роми (в гетото "Максуда" - бел. ред.) и да ги оставяме да обитават копторите си. Тези хора имат право на достоен живот, на нормален дом и бъдеще и имат нужда от помощ за това."

Последното важно нещо, което кметът на Варна каза пред протестиращите и общинските съветници, беше, че още през следващата седмица предстои разрушаването на нова серия незаконни постройки в "Максуда".

Така само за няколко минути Портних отложи за времето след изборите два от най-тежките проблеми на Варна. Но и посочи на Костадинов пътя към червения килим на удобния опонент в предстоящите избори. Повика и избирателите му.

Два жокера

През 2011 г. нарекохме Варна Gotham city*. Причината за това беше, че в сценария на проведените тогава местни избори "добрият" така и не се появи. Не се появи и в сряда. А "революцията", която градът чака от години, пак беше отложена – за другия път. Новите "водачи" на протеста са част от всички проблеми на града и ако гражданите не си поискат правата по-скоро, след 25 октомври за тях остава само един избор - римейк на стария филм за Батман и мрачния град. Както всеки римейк, той сигурно ще е по-лош от оригинала.

*Готъм сити е мрачният град от комикса "Батман"

Последната сесия на Общинския съвет във Варна беше най-агресивната в мандата му

Спас Спасов, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар