Зима

Зима
Пролет

3 август 2015 г.

Многоточието на прехода

Пак ще измислят мерки от ден до пладне, пак ще се карат с високопарни изрази от трибуната, докато директните полети и рейсове към белия свят стават все по-разнообразни и чести...
 
Краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза да начертае социалният министър до 30 ноември. Това решиха депутатите на последното си пленарно заседание за сесията.

Чудя се дали да сложа въпросителна и удивителна или по-подходящо ще е многоточието, с което правителствата от 1990 г. насам третираха народа си. С което му позволиха да изтече през гари и летищни терминали, да бяга с кораби или да се самоубива в полет отвисоко.

Миналата седмица българският парламент стигна върха на цинизма си, когато преди 240-те му представители да пуснат кепенците и да се разбягат по моретата, внезапно се сетиха за демографската криза. Преди да се качат на самолета, но не като емигранти, а като тузари, за да се отправят към баровски курорти, питаха социалния министър как да я борят.

25 години я подклаждаха, 25 години няма да им стигнат да я спрат, докато на територията, както колега, останал преди дни без работа, наскоро нарече България, не останат само грохнали старци и милиони „братя роми".

Демографията изведнъж затормозила държавните хрантутници и всички, с един и същ химикал, подписали въпросното искане за въпросните мерки към Ивайло Калфин. Пък той ще трябва до есента да представи пакет от решения от името на Министерския съвет.

Как ще връщат емигрантите? С безплатни полети от Токио, Сан Франциско или Йоханесбург? Как ще накарат младия пилот, виртуоз на „Луфтханза", който рекламира горива отскоро в българския ефир, да пусне котва обратно у дома с неясно бъдеще и безперспективна заплата? Как ще спрат политиците изтичането на мозъци?

С безплатно образование и осигурена кариера? Пак ще измислят мерки от ден до пладне, пак ще се карат с високопарни изрази от трибуната, докато директните полети и рейсове към белия свят стават все по-разнообразни и чести. Докато поредният лекар хвърля слушалката на пода след предложението от Германия да замине и да слуша чуждите гърди, докато поредният програмист натиска на клавиатурата комбинацията за изключване, докато поредният журналист оставя химикалката, защото вече не е нужен.

Ще начертаят мащабни планове до края на десетилетието, в които дори популизмът на Волен Сидеров преди избори ще се стори нищожен. В тях ще има обещания за по-добър живот, за повече деца, за повече цветя и изобщо пак ще се лее словото на загрижеността от трибуните, докато синдикатите ще му пригласят площадно с лилави транспаранти и молби към политиците да се замислят.

Щото само толкова си могат от 25 години насам. Краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза прие парламентът вчера. Предлагам тази дописка да излезе на 31-и ноември. С многоточието на прехода.



Христина Добрева, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар