Зима

Зима
Пролет

22 август 2015 г.

Остров Ибиса - парти столицата на света (галерия)

Ибиса е третият по-големина остров от архипелага Балеарски острови, разположен в Средиземно море, владение на Испания.
 
Подобно на повечето южняшки острова и Ибиса може да се похвали с прекрасни плажове, тюркоазеносини води и небе с най-малко 300 слънчеви дни. 

Но истинския му чар се крие  в стръмните бели канари с накацали по тях борови дървета, издигащи се по крайбрежието, заради които най-вероятно е получил прякора си Белият остров (La isla Blanca). Освен с прекрасния пейзаж Ибиса се слави и с бурния си нощен живот, който очарова и привлича като магнит всички любители на приключенията и динамиката.

Историята на Ибиса започва през 654 г. пр.н.е., когато финикийците построили пристанище на архипелага с името Ибосим. По-късно с пристигането на гърците той и остров Форментера били наречени Питиуси, заради гъстата иглолистна зеленина, която ги покрива. Упадъка на Финикия дошъл с асирийските нашествия, вследствие на които територията била превзета от картагенците. Те основавали град Ибиса и разположили в него своите гробници. Освен това изградили и солните мини Лас Салинас, откъдето извличали най-важния си търговски продукт – солта. През следващите години Ибиса развил връзките си със съседния остров Майорка и преминал последователно под властта на Римската империя, вестготите и маврите. На последните се дължи голяма част от архитектурата и традиционното облекло на острова, но запазени следи има от всички различни култури, присъствали на Ибиса.

Слънчевите бани са обичайната дневна активност за повечето туристи, които пътуват до Ибиса за почивка. Други от тях пък използват дневните часове, за да се наспят от предната вечер или да се подготвят за престоящата. Това е така, защото острова е известен с легендарните си нощни празненства и бурни партита.

Столицата Ибиса и близкото градче Сан Антония са двата купонджийски центъра на острова. Тук са концентрирани повечето заведения за забавления, както и едни от най-известните нощни клубове - Privilege (най-големият в света), Es Paradís (известен със своите водни партита) и Amnesia (известен с партитата с пяна). 


Освен това Ибиса е средище на всички любители на електронната музика, в частност - хауса и транса. Заведения като Space, Pacha, Eden, и DC10 са включени в турнетата на множество известни изпълнители и DJ, които именно тук представят новите си парчета и албуми. Атракция е и прословутото Café del Mar — бар на брега на Сан Антонио, в който туристите традиционно се наслаждават на залеза, под звуците на chill out музиката.

Ибиса е нещо повече от партита, танци и пиене. Като остров с толкова стара история и ознаменувал присъствието на толкова много народи, той е богат на архитектурни, културни и исторически забележителности и е част от списъка на Юнеско за световното културно наследство. Старият град Ибиса, наричан още D'alt Vila, е построен през 1554 г. и е бил ограден с внушителни крепостни стени. Много малка част от тях, издигнати от италианския архитект Калви, са открити днес при разкопки. Неподвластни на времето те са едни от двете укрепления в Европа, запазили своята автентична конструкция.

Разходката ви не бива да подминава пристанището на Ибиса, където се издига Обелискът на корсаря (Homenaje a los Corsarios) - паметник, посветен на времето, когато островът е бил обект на чести пиратски набези. Морските фарове и вятърните мелници също са интересни обекти - запазена марка на Белия остров.

И любителите на природата има какво да видят в и около Ибиса. Интересна е скалата Es Vedra, откъсната на няколко метра навътре в морето, която на пръв поглед наподобява прост остров, но около който се носят безброй легенди. Едно обаче е истина – заради високото съдържание на метали и минерали в скалната структура, Es Vedra излъчва силно магнитно поле, което разстройва компасите и влияе на по-чувствителните хора. Затова и мястото е обявено за третото на планетата с най-силно магнитно излъчване.

Също толкова впечатляващи са пещерите, с които е осеян целият остров. Някои са на възраст над 100 хиляди години, други пазят древни рисунки и доказателства за праисторически живот, а трети - внушителни сталактити. Вниманието ви заслужава и Финикийската гробница "Necròpolis del Puig des Molins”, както и многобройните църкви и катедрали. Ако отскочите до селцата Сан Хосе, Санта Гертрудис, Сан Рафаел и Сан Карло ще видите съхранените във времето автентични бели чифлици с дебели стени, а ако предпочитате да събирате слънчев загар, може да го направите на някои от необитаваните острови Каняро и Еспалмадор, до които се стига с лодка.


Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар