Зима

Зима
Пролет

26 август 2015 г.

Будапеща обвини страни членки на ЕС в кражба на пари за бежанците


„Гардиън”: Краткосрочни мерки като стени и огради в Европа няма да решат кризата с имиграцията
 
 "ЕС разпределя фондовете за защита на границите по унизителен начин. Старите страни членки крадат парите от новите членки", заяви Янош Лазар, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан.

В интервю пред всекидневника "Модяр хирлап" той посочи, че страната му иска повече средства от ЕС за справяне с най-тежката бежанска криза след Втората световна война.

Само през първите дни на седмицата рекорден брой имигранти са преминали сръбско-унгарската граница, обявиха от вътрешното министерство в Будапеща. За 31 август е предвидено завършването на оградата, която трябва да спира нахлуването на имигрантите в страната.

По този повод британският в. „Гардиън” отбеляза, че краткосрочни мерки като стени и огради в Европа няма да решат кризата с имиграцията.

Гърция нямала инфраструктура за потока от чужденци

Гръцките власти обявиха, че инфраструктурата на страната е недостатъчна, за да се справи с потоците от бежанци. Над 160 000 бежанци са пристигнали в страната тази година, което е три пъти повече спрямо 2014 г.

"Повече от 2000 пристигат всеки ден на остров Лесбос. Това е два пъти повече от пристигащите в цяла Гърция всеки ден през по-голямата част на лятото", поясни Кърк Дей, директор на международната спасителна комисия на остров Лесбос."

Опожариха център за настаняване край Берлин

В германския град Науен изгоря спортна зала, определена за временен подслон за 130 бежанци. Няма пострадали. Полицията работи по версия за умишлен палеж. Крайнодесни демонстранти многократно протестираха тази година срещу пристигането на търсещи убежище хора в Науен, който се намира на около 15 км западно от Берлин.

Сблъсъци в Милано

Стотици мигранти влязоха в сблъсъци с полицията и за кратко време блокираха една от основните пътни артерии в италианския град Милано. Недоволните имигранти, основно от африкански произход, излязоха на протест срещу лошите условия на живот, в които са настанени, и продължителния процес на регистрация в страната.

Около 300 мъже, скандиращи „Документи! Документи!“, спряха движението на улицата. Повече от сто хиляди мигранти са достигнали до Италия от началото на годината по данни на вътрешното министерство на страната.

Нападенията в Швеция се увеличават

Поредица нападения в Швеция срещу бежанци и просяци, много от които роми, извадиха наяве тъмната страна на държава, смятана за бастион на толерантността. Напоследък крайната десница увеличава подкрепата си в скандинавската страна с твърдения, че обществото е под заплаха от вълните от имигранти.

Швеция приема повече кандидати за убежище на човек от населението от всяка друга страна в Европа. Потърсилите такава закрила там през 2014 г. са 81 хиляди души - единствено Германия е по-напред по този показател.

Унгарски войник работи по инсталирането на част от оградата, която трябва да спира имигрантския поток към Унгария

Няма коментари:

Публикуване на коментар