Зима

Зима
Пролет

26 август 2015 г.

Превозвачи избягват да зареждат гориво в България

Големите транспортни фирми зареждат гориво в съседните страни, защото качеството там е по-високо, а цените са по-ниски.
 
Това заяви пред БНР Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), по повод кампанийната проверка на бензиностанциите през миналата седмица.

В бранша са скептично настроени към проверките на горивата. „Всяко чудо за три дни“, е мнението на Столарски за акцията.

„Отдавна големите фирми гледаме да зареждаме в чужбина, а не в България. Едно, че цената е по-ниска, второ, качеството в България е по-ниско от това, което предлагат в Гърция, Румъния и Сърбия. При по-ниско качество разходът на гориво е по-голям и това още оскъпява българското гориво“, обясни той.

Столарски даде пример, че разликата в цената на нафтата в Гърция и България е 12 стотинки. Ако се зарежда в Румъния, разликата е 45-50 стотинки. Това спестява сериозни разходи, тъй като неговата фирма ползва средно около 400 000 литра гориво средномесечно.

В същото време Столарски е убеден, че има картелно споразумение за цените.

„Всички вериги продават гориво почти на една и съща цена. Защо трябва да чакаме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прецени дали има картел? Преди три години КЗК излезе със становище, че няма картел, предполагам, че и сега ще излезе със същото становище“, допълни Миролюб Столарски.

„Ние, превозвачите, си решаваме проблема сами. Тези с международните превози си намаляват разходите със зареждане в чужбина, но фирмите, които работят в България, са принудени да го правят при сегашните условия“, допълни той.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар