Зима

Зима
Пролет

11 август 2015 г.

Турбьорн Ягланд: Молдова е на ръба на пропастта

Държавата все още е в ръцете на олигарси, корупцията процъфтява...
 
Молдовското правителство трябва да побърза с реформите - страната е на ръба на пропастта и може да се превърне в нова гореща точка, смята генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. 

Това се казва в негова статия за "Ню Йорк таймс", предаде РИА Новости.

Според Ягланд проевропейските политически сили, дошли на власт в Молдова през 2009 г., не са положили достатъчно усилия, за да отворят повече икономиката и държавните институции.

Държавата все още е в ръцете на олигарси, корупцията процъфтява. Крайно ниските доходи карат стотици хиляди молдовци да си търсят късмета в чужбина. В обществото зрее масово разочарование. Неспособността на държавата да защити интересите на гражданите ярко пролича в миналогодишния скандал с изчезването на един милиард долара от три банки, напомня политикът.

И местните привърженици на евроинтеграцията, и привържениците на Евразийския икономически съюз, оглавяван от Русия, са възмутени от поведението на молдовските елити. Русия и ЕС са еднакво заинтересовани Молдова да изкорени корупцията и да сложи ред във финансите си, пише генералният секретар на Съвета на Европа.

А в най-близко време страната може да бъде разтърсена от сериозни икономически трусове, ако властите не успеят да сторят необходимото, за да се възстанови финансирането отвън, замразено в очакване на конкретни действия срещу корупцията.

Вече от месеци се влошават отношенията на Молдова със сепаратистката област Приднестровие. Малко е вероятно там да избухне пълномащабен конфликт, но в сегашната "напрегната обстановка дори заради дребни сблъсъци (ситуацията) може да излезе от контрол", заявява Ягланд.

Приднестровските лидери се оплакват, че Молдова и Украйна са се наговорили да държат в икономическа блокада хората от сепаратисткия регион, твърди той. През юли приднестровските власти удължиха наборната кампания с оглед цялостно окомплектоване на подразделенията и мобилизират резервистите от 18 до 27-годишна възраст.

"Мнозина в Молдова се опасяват, че Приднестровието може да стане следващият Крим", предупреждава в "Ню Йорк таймс" Ягланд, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

Генералният секретар на Съвета на Европа "естествено, прави паралели с Украйна. Отбелязва по-специално, че кризата там започна с дълбоко разочарование сред народа от политическите институции", допълва "Вести".

Днес пътища за мирно уреждане на приднестровския конфликт се търсят във формат 5+2 с участието на Украйна, Русия, самото Приднестровие и Молдова като страни в конфликта, ОССЕ, ЕС и САЩ. Посредниците се опитват да рестартират преговорите, които от миналата година са в задънена улица, пише "Комерсант".

Приднестровското външно министерство заплаши да прекъсне контактите си с Кишинев и да обяви референдум по въпроса дали преговорите са целесъобразни. Според експерти ултиматумът на местните власти е опит да оправдаят собствените си пропуски, добавя руският вестник.

На 2 август новият молдовски премиер Валериу Стрелец прикани за преговори с цел да се рестартират отношенията с Русия. Той изтъкна значението на Русия като партньор за Молдова, но и недостига на взаимно разбирателство между двете страни, отбелязва "Лента".

Преди година Москва анулира режима за свободна търговия с Молдова, тъй като Кишинев подписа споразумение за създаване на зона за свободна търговия с ЕС, напомня електронното издание.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар