Зима

Зима
Пролет

27 август 2015 г.

Висшисти с кухи тапии от университетите пълнят бюрата по труда

Оказва се, че дипломите за висше образование, които притежават, масово са им безполезни в търсенето на препитание по придобитата професия. 

 
„30-годишни висшисти нямат нито нито ден стаж по специалността. Въпреки това
отказват да се насочат към друга сфера и стоят без работа”, обясни пред „Монитор” експертът по подбор на персонал Ивайло Христов. 


Сред квалифицираните на хартия кадри преобладават хора с хуманитарно образование, дипломирани юристи и икономисти. „За нас дипломата няма значение. Първото нещо, което гледаме в една автобиография, са предишните позиции, на които е работил кандидатът”, заяви управителят на HR компания Милена Димитрова. 

Според експертите трайно безработните висшисти имат и големи очаквания към заплата и бързото израстване в кариерата. 

„Имахме случай, в който една жена без опит отказа да работи в счетоводна къща, защото й предлагали 600 лв. заплата. Аргументът й беше, че  тя е учила 4 години и нямало да работи за по-малко 1000 лв.”, разказа още Христов.

Данни на Българска стопанска камара показват, че всеки трети висшист у нас не работи по специалността си, като тази тенденция е от години. Причината за това е, че фирмите търсят кадри с умения, които студентите не придобиват в университетите. 


"Затова все повече чужди компании, които идват у нас, създават учебни центрове, в които да обучат служителите си" обясни още Христов.

В края на юни регистрираните безработните младежи до 29 г. са били 47 781 души, 5402 от които са с тапия от ВУЗ. Най-много млади  висшисти без препитание има в софийска област, Пловдив и Благоевград.

В същото време според проучването „Ключови данни за образованието в Европа” за 2013 г. родните висшисти успяват да се реализират на трудовия пазар по-бързо от европейските си връстници. Българските младежи започват работа до 3 месеца след като се дипломират, докато в Западната Европа младите висшисти намират препитание след 5 месеца.

Българските младежи с диплома от гимназия попадат по-лесно в сивия сектор. Така, за статистиката те остават безработни до една година след завършване на образованието си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар