Зима

Зима
Пролет

27 август 2015 г.

"Златният влак" на нацистите бил в Полша

Според легендите влакът е влязъл в тунел покрай замък в Долна Силезия, но никога не е излязъл
 
 Полските власти потвърдиха откриването на нацистки влак натоварен със злато в Долна Силезия, съобщава телевизионният канал N-tv, цитиран от "Фокус".

Заместник-кметът на град Влабжих Зигмунт Новачек обаче добави, че местоположението му ще остане тайна и допълни, че намереното – независимо от неговата стойност – принадлежи на полската държава.

Миналата седмица двама граждани на полското градче разпространиха съобщение, в което твърдяха, че са намерили нацистки влак, натоварен със злато. Те обещаха да разкрият локацията му, ако властите им преотстъпят 10% от стойността на намереното.

Адвокатът им Ярослав Хмилевский определи като "много достоверни" представените доказателства.

Местните новини разказват, че въпросният влак е изчезнал през 1945, натоварен с плячка. Тръгнал е от тогава германския град Бреслау, днес – Вроцлав. Някои дори твърдят, че влакът е бил брониран и е принадлежал на Вермахта.

Според легендите влакът е влязъл в тунел покрай замък в Долна Силезия, но никога не е излязъл. Теорията продължава, че после тунелът е бил запечатан и забравен.

Известният като ''Златен влак'' е бил съставен от 24 вагона, пътуващи от Будапеща към Германия, натоварени със семейни ценности, включително злато, сребро и ценни картини, откраднати от унгарските евреи.

Композицията, чието съдържание е оценено на почти $200 млн., е бил прихваната от силите на САЩ. 


Е, има данни, че войниците на САЩ също са се възползвали от ценния товар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар