Зима

Зима
Пролет

10 август 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (3-7 август)

Понеделник, 3 август

Най-после смислено обяснение за внезапния реформаторски ентусиазъм на ДПС. Оказва се, че тяхното превръщане в „национално отговорна политическа сила” (Радан) не е било напълно доброволно. Според Клуб Z в късния следобед на 22 юли Лютви Местан отива при президента Плевнелиев, където го причакват група западни посланици. От президентството потвърдили срещата: „Целта беше всички страни да бъдат убедени да се направи тази първа крачка по отношение на промените в Конституцията.”

Дали всички са се убедили не се знае, но е факт, че за всеки случай посланиците излязоха с декларация, която ангажира 14 държави: „Смятаме, че всички депутати… трябва да използват този момент и да се обединят около значими реформи… Силно се надяваме, че в този изключително важен момент, България ще подкрепи значими реформи…”

Не какви да е, а „значими”. Но значими е относително понятие. Едно е значими за министъра на правосъдието, съвсем друго за ДПС, дето късат от сърцето си… Така де, не е ли така?

Според нас реформаторите са за еб… Извинете, не искахме да сме груб. Ние поначало сме доста деликатен, ако сте забелязали. И затова Вл. Дойчинов ни бъзика във ФБ, че крием от вас знаменитото признание на Радан Кънев, направено през 2013 г. в профила му. Наистина не сме прав да го крием. Вие трябва да знаете и сами да си решите каква линия да държите. Та ето го дословно: „Днес, в подлеза на метрото, срещнах един стар приятел… много известен и обичан човек в ограничените среди, за които четенето продължава да е истинска ценност. Беше тръгнал с наистина неприятна задача, за която не му завиждам, и ми каза само „Гъз, ти си наш‘то знаме". Отдавна не съм се чувствал толкова поласкан и окуражен. И го казвам напълно сериозно, както впрочем и той.“

Продължаваме да смятаме, че тази реплика – „Гъз, ти си наш‘то знаме!” – трябваше да се запази в тайна от редовите избиратели на РБ. Но, за съжаление, не зависеше само от нас.

„Не че е глупав. Ама нали знаеш, има ги такива умници, дето сами си слагат главата в торбата. Не си ли срещал хора, които от много ум нямат време за нищо друго?” (Мак разказва на Док за Йосиф-Мария.)



Айде стига за днес, че трябва да ходя до Централна гара. Тъщата, Господ здраве да ѝ дава и дълъг живот на хубави места, на планински въздух, не в тая прашна и задушна София… Тръгва си и ще ходя да я изпращам. Няма нужда, вика, аз мога и сама да се оправя. Не, не, викам, за нищо на света няма да пропусна… Ще ида до гарата, ще целуна локомотива и ще се върна да си гледам работата.

Вторник, 4 август

Божо Димитров си сбъднал мечтата – да изкъпе премиера Борисов с вода от кладенеца на Голямата базилика в Плиска. Знаете ли какво се получава като изкъпеш Борисов? Къпан милиционер. Както казвахме едно време – чисто и просто!

По този повод Ваня Лозанова даже стихче съчини във ФБ:

Път към „величието”

Към върховете в устремния бяг

от Ванга бил така орисан

да се превърне във теляк

и да изкъпе идола Борисов…


Не сме единодушен. От една страна, ако се тръгне по тази линия, можем и Йоан Кръстител да изкараме теляк. Но пък, от друга страна, на Божо Кръстител не му отива, докато теляк му отива… Последният теляк, който си спомняме от детските си години в Пазарджишката баня, изглеждаше точно така…

В Медиапул пък са на мнение, че Божо е "осветил" Борисов, а после на свой ред той осветил учениците си Горанов и Московски. Ако им беше умил и краката, библейските препратки щяха да са съвършени.

В интерес на истината трябва да кажем, че Борисов не отиде специално, за да го освещават. Не, той беше в района на Плиска за откриване на нова 5-километрова отсечка от магистрала "Хемус". Казаха ми, че това бил последният голям участък, който открива. От септември всеки нов километър щял да се открива самостоятелно.



Още миналата седмица Божо съобщи, че на 24 юли, точно в 11.14 мин. при разкопките на Свещения кладенец на Голямата базилика са се появили първите капки от чудотворната вода. Понеже некои се чудеха защо не каже чисто и просто датата, а е нужно да се знае и часът до минути, та ще кажа. Леля Ванга казала навремето на Божо, че България ще се оправи когато в Голямата базилика пак потече водата. И Божо чисто и просто записва точния ден и час, в който България тръгва да се оправя.

Между другото има и други симптоми, че се оправяме…

Популярният индийски суоми (просветен учител) Мукунданда, известен с изключително точните си предсказания, твърди, че в Европа ще настъпят страшни природни катаклизми: "Невиждан за района продължителен порой, характерен за тропиците, ще се изсипе над Централна Европа. Дъждът щял да продължи месеци…”  Това щяло да доведе до преселение на народите накъде нас, щото Балканите са по-нависоко и потопът няма да ги засегне. И ще дойдат добрите времена за България. Ще се превърнем в ново Монте Карло и богатите европейци ще идват да си харчат парите тука.

Ще почакаме. То ние аслъ друго не правим, де…

Депутатите гласуваха на НСО права да ни гази и блъска по пътищата, ако пречим на придвижването на високопоставените особи. По тоя повод бившият служител на НСО Николай Марков разказа, че те и сега го правели. Разказа как веднъж колите от кортежа на президента избутали автомобил и той се преобърнал в нивите по таван. В него пътувала зъболекарка с двете си деца. Вместо обаче да спре кортежа и да се притече на помощ, държавната глава махнала с ръка. В смисъл, мани ги, карай…  Марков не назова името на президента, но Велизар Енчев, който също беше в студиото на БТВ, подсказа, че става дума за един с два мандата. А с два мандата наистина е само един.

БТВ нещо са го почнали двулич…, пардон, двумандатника. Сега развяват син му Ивайло, който, заедно със сестрата на червения депутат Кирил Добрев, купил петзвезден спа-хотел в Кюстендил, оценяван на 7.5 млн. лв. Младежът обяснява произхода на парите със заем от фирма АЙВИ-СМ, в която е съдружник с брат си Владимир.

Обаче в „Биволъ” твърдят, че парите били от „обръчите“ около „Южен поток”. Директно го твърдят, без заобикалки. Фирмичката „Айви” имала през 2014 г. оборот от 191 хил. лв. и не би била в състояние да извади милиони, за да кредитира младежа.

Но по-интересното е, че Гоце за пръв път влиза в режим на обяснения. Помните какво стана след съобщението на Иво Инджев за мезонета. Помните и арогантното поведение на Гоце след „изпуснатата” реплика на Дянков за младия милионер… Сега сам се обажда в телевизията да обясни. Някой беше рекъл, че когато се издигнеш се променяш не ти, а всички останали. И когато паднеш пак те се променят… Днес Гоце не е президент, а лидер на нанопартийка…

Да ви кажа как според мен седи работата. Този хотел Гоце си го е поръчал още докато беше президент. И сега му го доставят. Другото са технически подробности.

Столична община предприема редица мерки, за да прекрати нахлуването на частни автомобили в Борисовата градина. Една от тези мерки е поставянето на „умна бариера”. Миналия път казахме за умните пейки. Сега ще допълним, че умните бариери не могат да спрат прости хора. Умните бариери са за умни хора. Простите просто ги заобиколят. Ще стане като линията „Мажино”. Французите я строили 15 г., построили 400 км. фортове на няколко нива, с жилища, електростанции, болници… Потрошили 3 млрд. франка. 300 хил. бойци я вардели. Обаче тъпите германци  заобиколили през Белгия и Холандия и нахлули откъде другата страна. И превзели Франция, ако и линията „Мажино” да си останала непревземаема…

Мрази българинът умните работи. Вижте само какъв шум се вдигна около пътния пъзел на Белокопитово. Изписаха се какви ли не глупости!  Що нямало ляв завой? Щото е забранен, затова няма. Ако зависи от мен, и десен няма да има! Това, което ѝ трябва на тая държава, е прав път и газ до ламарината. На мен от завоите ми става лошо, предполагам и на вас. Сложна била бойколината, с двойно повече конфликтни точки от детелината. Човек като търси конфликт… Тя и съдебната реформа изглеждаше конфликтна, пък видяхте как хубаво се разбраха. Между другото ВСС направили независимо проучване и се оказало, че във всички страни от ЕС кадровите и дисциплинарните решения по отношение на съдебната система се вземат с явно гласуване, само у нас с тайно. Реформаторите, като научили, се захапали отзад, дето толкова лесно се отказаха. Щели да го върнат между двете четения. Ще върнат, ще върнат… При връщането назад, ако сте забелязали, вкарването изглежда като изкарване. И даването на пари изглежда като вземане на пари.

Сряда, 5 август

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов взел участие, или по-точно дал присъствие, на Шестата трансатлантическа конференция на „мозъчни тръстове“ във Вашингтон.

Представяте ли си?! Мозъчни тръстове и Цветанов там! Кой ли мозъчен тръст е представлявал?

„България трябва да има боеспособна военна сигурност и това може да стане само и единствено, когато страната е в интегритет с всички развити европейски държави…“

Вижте, братя! От сега мислете! Ще дойде време да обяснявате на децата и внуците си как сте допуснали тоя мозъчен тръс ли, трус ли, да управлява България! Много здраво трябва да помислите, щото обяснението ще е много трудно, да не кажа невъзможно. И такива като немаше кой друг няма да минат!

Между другото, решил сме да сменим името на Политическа партия „Четвърти километър”. Вече ще се казва Контраполитическа партия. Ако това, което се прави в България е политика, значи ние честните хора (относително честните, де!) сме против него, не можем да участваме. Ние ще сме контра на всичко политическо! Ще станем идиоти в изначалния смисъл на думата! И понеже има непрекъснати запитвания кога най-после ще я основем, та съм упълномощен от ръководството, демек от мен, да съобщим, че ще стане скоро. Много скоро. Трябва само да намерим няколко милиона лева от някъде…

Между другото, СРС постановил по делото срещу Кольо Босия, че хвърлянето на гнили домати е напълно допустима форма на изразяване на мнение. В решението на съдебния състав с председател Николай Василев се казвало: „Проявите  на граждански протест могат да вземат различни форми и тези форми са свързани и със замеряне с яйца, вода, блажна боя, домати, обувки и други подобни.”

Браво на съдия Василев! Разбирате ли защо няма да допуснат съдебна реформа и специално разделяне на ВСС? Защото, ако се раздели ВСС, съдът ще се еманципира от опеката на прокурорите! Съдът е относително по-чистата част на правосъдната ни пачавра.


Освещаването на Борисов продължава да се приема противоречиво в обществото. Колегата Комарницки намеква, че Борисов е освещаван откъде другия край.

Обаче не сме съгласен с Комарницки. Ибрикът не е част от нашата традиция. Той е нововъведение, като Хелоуин и други работи, които навлязоха с демокрацията. Ибрикът си е турски наамет. Отделен въпрос е, че се оказахме силно предразположени и бързо го интериоризирахме. Но той си е турска традиция. Казвал ли съм ви за Чаламбата? Казвал съм ви, но ще повторя специално за Борисов. Щото него сега го подмазват и трябва да е наясно с рисковете.

Ибрикчийството е деликатна и отговорна професия. Темпериране на водата точно до 39 градуса, подмиване, подсушаване, пудрене. Да не ви разправям подробности, щото може да сте на масата. (Може да ги намерите на http://bitovo.info/index.php?id=165) Най-тънката част на ибрикчийството е ритуалът "чаламба". Капва се капка благовоние на врата на високата особа и то почва да се стича по гръбначния стълб. Когато стигне докъдето трябва, главният ибрикчия ловко го втрива с... Сещате се с какво. С ръце не се пипа. Това е моментът на голямото доверие! Щото нали, ибрикчията може просто да втрие леко благовонието, но може... И да се получи това, което някои наричат "смутена сексуалност". На мястото на Борисов не бих се доверил на хора като Местан да ми правят чаламба. Щото на Местан му викат и Наместан!

Опитът показва, че тесните контакти с ДПС не остават задълго тесни, ако ме разбирате. Пък, ако не ме разбирате, питайте Станишко. Той благодарение на ДПС стана широк социалист…

Четвъртък, 6 август

"10 000 българи ще имат в дома си жива вода от свещения кладенец в Плиска”, съобщава „Стандарт” новата си бизнес идея, която ще реализира съвместно с "Рефан" за Голяма Богородица. Флакончетата ще могат да се вземат единствено от обектите на "Лафка".

Из делниците, 26 септември 2007 г.: „Стандарт” вчера пак подариха на читателите хубава книжка за космическите кораби. Всеки ден дават с вестника и по нещо за четене…”

То не беха кръстчета от Божи гроб, то не бе светена вода от Йерусалим, то не беха яйца и козунаци, икони и иконки… Всичко даваха на читателя, за да е доволен. Само не се сетиха да опитат с вестник.

Обаче вижте, ако успеете да се вредите, вземете си. Един ми разправя, че „Стандарт” събрали водата от ритуалното измиване на Борисов. И дори и да не е била изначално светена, вече се е осветила…

Наблюдаваме един примитивизъм в културната (и не само) област, който ни кара несъзнателно да правим паралели с китайската културна революция. Заедно с „Големия скок”, разбира се. Както сте разбрали навярно, вече излезе и книжката с цитатите на Борисов.

Ако питате нас, затруднен сме да кажем в коя от двете книги има повече гениални мисли.

Във Варна близо 1000 души нахлули в залата, в която заседава общинският съвет, взели съветниците от ГЕРБ и коалиционните им партньори в плен и со кротце, со благо и со малце кютек ги принудили да прегласуват решенията си. Кметът на Варна Иван Портних обявил пълна капитулация на общината пред революционния народ: Плановете за ново застрояване на кв. "Чайка" се оттеглят, отпада „циганската стратегия” и не само, че няма да се строят блокове за цигани във „Възраждане”, ами ще се бутат и коптори в "Максуда". Парите за ин витро няма да се съкращават. Дори проблемите на ФК "Спартак" се решили набързо.

Виждате ли братя колко е просто?! За някакви си 2 часа будните варненци върнаха общинската кола в правия път. При това, обърнете внимание, без да употребяват гьостерицата. Само им я показаха.

Значи може!

Петък, 7 август

Във връзка с официалните чествания на 70-годишнината от атомната бомбардировка над Хирошима и Нагазаки (в някои медии наистина бяха чествания!) сайтът nuclearsecrecy.com разработил програма, която позволява да пуснете атомна бомба с избрана от вас мощност над всеки град в света и да видите какви ще са пораженията. Ало, Пазарджик! Пуснах ви една хирошимка (Little Boy). Няма ви, да знаете! Изпълних си мечтата да ви махна от картата! Лошото е, че стигна и до Ивайло, но това няма значение. Аз нали я пускам от София…



Огнян Минчев пред „Дневник”: „Нараства опасността от утвърждаване на един "мек авторитаризъм".

Абсурд! Категорично не сме съгласен. Думата „опасност” предполага определен процент вероятност. Но когато този процент стане 100, опасността е прераснала в действителност. Например когато влизаш в турска баня, има опасност. Когато излизаш вече няма опасност… Та в случая това, което по-рано изглеждаше като опасност, вече е реалност. Както сме писал, времето на едноличната Му власт вече е настъпило. Просто не сме забелязали, че 18 брюмер на Бойко Борисов се е състоял. На практика живеем при личен режим, диктатура, омекотена от тоталната липса на съпротива – партийна, интелектуална, народна… Една диктатура по взаимно съгласие. Един човек определя кой да е премиер, кой президент, кой председател на НС, кой главен прокурор, кой кмет на София, Пловдив, Варна, Бургас... Да добавим и омбудсмана.

Във вестника пише, че Ким Чен Ун въвежда специално пхенянско време, което е с 30 минути назад спрямо стандартното. Влиза в сила от 15 август, 104-та година на чучхе. Епохата Чучхе започва с рождението на Ким Ир Сен на 12 април 1912 г. Идеологията Чучхе става официална в КНДР през 1955 г.

Сетих се, че Бойко се заканваше да премахне лятното време, но западни консервативни сили попречиха. И покрай това се изкуших да пусна един-два паралела с епохата „Банкя”. Но, ако го направя, само ще потвърдя, че нашият авторитаризъм е „мек”.

За Кобилкина нищо не написахме. Но разводът ѝ бе така широко отразен във вестници, сайтове и телевизии, че нямаме какво повече да добавим. Освен, може би една препоръка към дамите: Дами, вземете си поука. Мъжете наистина мислят само за секс. Когато не са гладни…

И завършваме с още един цитат от Стайнбек”: „Както при децата, така и при възрастните, напрежението намира отдушник по два възможни начина – чрез смях или чрез сълзи – като и двата са еднакво достъпни.”

Вие си решавате!



Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар